Tuesday, August 11, 2015

Aussie Trip 2015 :: My Convocation at University of Wollongong

Assalamualaikum,


Hari ni I nak update gambar-gambar masa convocation yang lepas. Sebenarnya takde la beria ambik gambar sangat pun. Pagi-pagi dalam pukul 8am, sampai je uni I pegi ambik documents dekat student centre and terus diorang pakaikan jubah siap pin apa semua. Kalau bukak tu memang tak reti pakai balik la nampak gayanya. So, sementara tak ramai orang lagi, kitorang terus bergambar dekat kawasan sekitar je.


Terkilan sikit sebab ada a few tempat dalam kawasan uni yang I tak sempat nak pegi as time did not permit. But it's okay, asalkan ada gambar untuk kenangan pun dah ok dah. Ohh, bila tulis enrty ni, I teringat I ada update satu entry about my friends yang dah graduated a few years back. And to my surprise, Allah swt has granted me with almost EVERYTHING that I wished for back then. Sesungguhnya DIA Maha Pemurah dan Maha Pengasih. You can read HERE for the details if you like. :)


So, let's enjoy the photos, shall we? :)


UniBar. My frequent hang out place. Teringat chips dengan wedges kat sini sedap gila.


Stairways to the duck pond. Again, another nice place to chill out with friends.
Pekena coffee and sandwich sambil tengok orang memang best. :)


Laluan hari-hari untuk ke office. Rindu.


My husband. I couldn't thank him enough for being very supportive all this while.


My parents. Their prayers sustain me in everything I do.


They complete my life.


I hope I brought smiles to their faces.


Simple ceremony. But very meaningful to me. :)


video


What I conclude here, perjalanan PhD setiap orang memang takkan sama. Ada yang cepat, ada yang lambat, ada yang mudah, ada yang payah. For me a few pieces of paper that I received that day were only a symbol that my PhD journey has ended. What I treasure the most is the values I gained in the process of completing it. I didn't regret of doing it but if you ask me to do another one, thank you, but NO THANK YOU. :)

Thursday, August 6, 2015

Aussie Trip 2015 :: Farmhouse and snow experience in Snowy Mountains

Assalamualaikum,

Hai semua! Sebelum jadi makin pemalas, and gambar-gambar semua terperap simpan dalam file sampai bila-bila, baik I update sikit pasal Australia ni ha. I will start with the arrival day and our trip to Snowy Mountains tu okay? Kitorang sampai kat Sydney Airport lebih kurang pukul 7am, 22 July 2015. Knowing Sydney yang super crowded tu, it took us almost one hour to go pass the immigration check. Lepas ambik beg, declare apa yang patut dekat kastam, dalam pukul 8.30am pagi baru siap semua. 


We booked our rental car from Europcar.au few weeks before departure. Tapi bila sampai tu diorang cakap kena tambah insurans itu la, ini la, in total jadi mahal yang amat dengan makcik kaunter yang gaya kerek gila sikit lagi nak kena hempuk je rasa. So, kitorang tukar plan, sewa kereta dari Avis/Budget yang bagi harga lagi reasonable dari Europcar bengong tu. Haihhh geram betoi dengan drama macam ni. Habis spoiled mood pagi-pagi. ;O


Nasib baik kereta yang dapat tu okay, alhamdulillah tak bawak masalah sampai la kitorang pulangkan balik the week after. So we started our journey from the airport to Snowy Mountains straight away after that. Walaupun agak lewat dari plan, tapi it's okay, pandai-pandai la adjust plan nanti. The moment we went into the highway, I was like, wowww, I am back in Australia. Rindu weh road trip tengok pemandangan seluas mata memandang yang pastinya tak sama dengan Malaysia. :)



video



Kitorang berhenti beberapa kali jugak la for coffee break, lunch, solat, toilet apa semua. Maklumla baru je lepas long haul flight dari Malaysia, sambung pulak dengan driving for 5 hours, memang tak boleh nak rush sangat. Relax-relax je kat mana rasa nak benti rehat singgah je. Ada la 4-5 kali jugak benti sepanjang perjalanan tu.


Pit stopped for lunch and energy recharged. Try sesuaikan diri dengan cuaca sejuk berangin tu.


Nasib baik bawak bekal ketupat dengan sambal ikan bilis dari Malaysia. Sedap gila makan sejuk-sejuk tu.


Group photo. Ada kambing biri-biri dengan kincir angin dekat belakang tu.
Breathtaking view but this picture didn't do justice to the real one. Herghhh. ;O


Nama rest area ni Badcove. In case if you pass by this road, please make it a point to stop here.


We attempted another group photo when the natural lighting was better.


Solat traveller's style. Hampir semua tempat kitorang solat camni je.
Memang susah la nak cari proper prayer room masa on the road.

Kitorang sampai Canberra lebih kurang pukul 5pm. Tapi time tu dah gelap sebab siang pendek masa winter. So takde la singgah mana-mana pun. We continued our journey to Cooma untuk sewa pakaian yang sesuai untuk pegi ski resort. Harga agak reasonable la, setakat sewa pants and walking boots dalam $27 seorang. Kalau nak main ski and snowboard semua tu harga lain la pulak ye. Konsep dia you choose your own gears according to what you want to do there.


The Ski Co. in Cooma for gears hire.


Lepas tu, kitorang singgah beli groceries dekat Woolworths area Cooma, pastu teruskan perjalanan untuk ke homestay di Berridale. Nama homestay ni The Range, seram weh masa mula-mula sampai sebab terlampau gelap, teramat lah sejuk the the temperature was almost 0 that time. Rumah tu jauh ke dalam hutan tak nampak apa pun kat situ. Owner dia pulak dah tua style cakap pun macam dalam cerita omputih dulu-dulu. Tapi bila dia dah tunjuk rumah, pheww lega jugak sebab agak selesa untuk fit all 9 of us (7 adults and 2 kids).


Sampai je terus gotong royong masak untuk dinner sambil-sambil arrange macam mana nak tido apa semua. Kitorang masak nasik, sambal ikan bilis dengan telur dadar, pastu masing-masing fokus makan tak berbunyi sebab lapar sangat plus makan nasik panas dalam cuaca sejuk tu heaven gila kot. Lepas siap makan, mandi, solat, semua pun tido kepenatan. Our trip to Snowy Mountains will resume the next morning.


Our farmhouse. Memang betol-betol kat dalam hutan, or they called it farm over here.


Large living hall. Pardon the mess. Sibuk packing bag masa nih.


View dari tangga rumah. 


View from the balcony. Dari sini boleh nampak llama & kangaroo liar berkeliaran.
Feeling macam dalam cerita koboi omputih. Jalan-jalan naik kuda. haha. :P


Keesokannya, kitorang checked out dalam pukul 10am, and teruskan perjalanan ke Perisher Valley, Snowy Mountains. Taktau nak cakap we were lucky on unlucky, it was snowing very heavily that time. Lucky sebab boleh rasa la macam mana snowing tu, but to us yang dah penah rasa, tak tahan kebas pipi weh bila kena snow tuh. huhuhu. Sudahnya, I dengan mak lepak minum hot chocolate dekat cafe sambil tunggu cuaca elok sikit. Bila matahari dah keluar sikit, haaa baru la seronok main snow! :)


Ribut salji masa mula-mula sampai. Surrender weh. Terus masuk lepak dalam cafe je. hihi.


Us and the ski range at the back. Nak main tu memang idok le. :p


Menatang apa tah orang panggil benda ni. Tapi untuk gembur-gembur salji kot.


Snow man pinjam. Nak buat sendiri tak daya. hahaha.

Eh, panjang gila pulak rasanya entry kali ni. Penat lah nak tulis semua. Banyak je benda yang mengelat, I masukkan yang penting-penting je untuk kenangan. hahaha. Nanti kalau ada masa I update pasal my graduation day pulak okay. Saja simpan memory kat dalam ni senang nak refer bila tua nanti. hihi. Ok bye! 

Tuesday, August 4, 2015

Aussie Trip 2015 :: The highlights

Assalamualaikum,


Hai! Selamat Hari Raya semua! Eh dah nak hujung Syawal dah pun tapi tak berapa rasa macam raya sangat pun tahun ni. Ye la, I punya raya tahun ni 3 hari je. Hari ke-4 dah berangkat ke Australia. Tapi kan, masa dalam flight tu diorang pasang lagu-lagu raya instrumental cover. Wahhh seronok je feeling-feeling raya dalam kapatebang dengar lagu sedap-sedap sampai tertido. :p


Sampai je kat bumi Sydney, poofff habis hilang semua mood raya tu. Terlupa yang kita masih dalam bulan Syawal sampai la kitorang balik hari tu dengar lagu raya dalam radio masa on the way balik dari KLIA, laaaa raya lagi kita rupanya. hahaha. Terus semangat nak pi jalan-jalan raya balik. :)


Oklah, nak cerita panjang-panjang pasal trip ke sana mood belum datang lagi. I tunjuk gambar sikit-sikit je la dulu eh sepanjang kitorang dekat sana. Nanti bila-bila free I elaborate further details okay?


Our lovely farmhouse at Berridale. Somewhere near Snowy Mountains.


Perisher, Snowy Mountains, 2015. Nak sangat snow kan? Amekkaww ribut salji terus. T___T


Main reason untuk balik ke Australia tahun ni. Officially a UOW Alumni now :)


Wollongong harbour from the lighthouse. Tempat yang sesuai untuk bercinta. kehkehkeh. :p


Bald Hill, Stanwell Park. I never get bored of this view. Tak kisah kalau kena datang sini lagi next time.


Sydney Opera House. One of the remarkable iconic buildings in Australia.

Tu je highlight sikit-sikit untuk hari ni ye. Busy la baru masuk office banyak kerja nak kena buat. huhu. Nanti ada masa I cerita panjang sikit. So, that's all for now. May you have a productive week ahead. Tata. :)