Tuesday, August 3, 2010

Snowy Mt Trip:: Day 1

Assalamualaikum,

How is it going for you dear?? Waiting for updates from me huh? Okay, now let me tell you about my holiday trip to Snowy Mountains last week. On Friday, 30th July, we gathered at Kak Emy's house as early as 8.00am for breakfast. Kak Emy buat mee goreng dgn telur mata nak jamu anak angkat dia yg 5 orang ni. Lepas semua dah isi perut kenyang kenyang baru boleh bawak jalan.hehe. We started our journey at 9.30am, exactly like what we planned.

Before the journey

Along the way from Wollongong to Canberra, we stopped by at a few rest areas for photo session. Honestly, highway kat Aussie ni memang membosankan. Tak cantik mcm kat Malaysia. Tapi pemandangan sepanjang perjalanan nak ke Canberra tu memang sangat menarik. The view that we will never get at other places. We straight away went to Cockington Green Garden. Mula-mula ingat nak masuk, tapi sebab kesuntukan masa, we decided not to do so. Maybe we could come again next time.

Somewhere at one of the rest area..ade zebra kat belakang tu.hehe..:p

Cockington Green Garden

Then, we went to War Memorial Museum. Tempat yg bosan ni pun jadi happening dengan adanya budak2 yg suka meloncat 4 orang tu. Haihhh.. Memang tak reti penat agaknya. When it comes to photo session, leave it to them. They always know how to form a nice pose. I dengan Kak Emy tumpang sengih and gelak aje lah tengok telatah diorang. hehehe.





Bila dah penat meloncat, comfirm la perut pun dah lapar kan. Masa tu dah tak sempat cari rest area dah. We stopped at a petrol station, and had our lunch there. Makan tepi van pun sedap rupanya bila perut dah lapar.hehehe. We had nasi putih, ayam paprik, sayur campur, and kuih bakar for desert. Memang terbaik!! From there, we straight away went to Cooma for gears renting. It took us almost 2 hours to get there. I rented a pants and a pair of walking shoes. Diorang yang lain siap sewa set ski dengan snowboard.

Lunch tepi van. Freezing cold!!

We arrived at our accommodation around 6.30pm. It was freezing there. Luckily the whole house is equipped with a central heater to keep us warm. I dengan Kak Emy terus prepare dinner, orang lain pulak unpack barang yang banyak gila tu.hehe. Malam tu makan sambal tumis udang, masak lemak kobis, telur dadar, dengan marble kek sebagai desert. Rasa mcm makan kat rumah pulak kan.hehe.

Dinner at our farmstay

Lepas makan tu, semua orang dah flat, rehat2 sambil tengok movie. Abg Sham, Kash dgn Krol dah pengsan awal2. penat sangat agaknya. Kak Emy pulak ajar Farizal dgn Syaril buat begedil untuk breakfast esok pagi. Me?? Tengok diorang masak.hehehe..:p Lepas begedil semua dah siap, Syaril and Farizal decided to play card. Dengan Kak Emy sekali pun kene main jugak.hehehe.. At 12midnight, everybody was exhausted enough and we went to bed straight away after that.

Budak2 yg volunteer nak buat begedil.

Play session

p/s: This is exactly like a family trip. Having Kak Emy around, you will never get starved. Siap boleh mati kekenyangan lagi rasanya. Makanan yg sgt best!! Lepas tu dapat pulak adik beradik yg happening memang best sgt!! Tak bosan langsung..=))

2 comments:

DiyanaMahad said...

hukhuk. jeles nye tgk pic u dear ...
mesti best kan dapat blajar kat overseas. huhu

amirah said...

hmm,best sebab dapat jalan2 tgk tempat orang..one more thing, dapat experience dgn budaya keje diorang yg lain dengan kat mesia. the rest, same je kalo blaja kat mane2 pun..
dun worry, your turn will come one day ok..=))