Thursday, January 17, 2013

More interesting places to explore around Sydney-Wollongong

Assalamualaikum semua,


I'm back! Tapi kali ni dah tak emo-emo dah. hahaha. Adatlah tu manusia kan? Kadang-kadang okay, kadang-kadang tidak. Mana ada orang yang happy go lucky setiap masa kan? Memandangkan mood hari ni agak baik, I nak kongsi cerita sikit pasai tempat yang berpeluang explore baru-baru ni.


I ni nama je dah duduk 3 tahun lebih kat sini, berulang alik ke Sydney tak terkira dah berapa banyak kali. Tapi tak penah pun terfikir nak singgah kat New South Wales Royal National Park tiap-tiap kali balik dari Sydney ke Wollongong. I just knew that this National Park is the second oldest national park in the world! The oldest is somewhere in Mongolia if I am not mistaken.


Sebenarnya ada beberapa jalan yang menghubungkan Wollongong dan Sydney. Salah satunya Grand Pacific Drive yang ada Royal National Park ni la. Tapi dah nama pun jalan hutan, jarak perjalanan jauh sikit la daripada highway biasa tu, lepas tu boleh tahan bengkang bengkok pulak. Kalau siapa yang suka drift tu boleh la test power. Kalau terlebih power ada chance la terjun masuk hutan cium kangaroo or wombat. hahaha.


Sepanjang perjalanan yang dipenuhi dengan spectacular scenery of the tropical rainforests, ada baaaanyak signboards yang tunjuk ke arah lookouts yang boleh nampak dramatic coastal cliffs and unspoilt beaches.  And the views are fascinatingly breathtaking!! Ya Allah ruginya rasa tak explore dari dulu lagi semua tempat-tempat ni. Dah dekat-dekat nak balik ni baru la sampai. huhu. :(


So, memandangkan tak banyak masa hari tu and it was actually an unplanned visit, so I sempat singgah dua tempat je. Hacking River and Garie Beach. I believe there are more to explore, apparently I've got no chance to do so. It's okay, sekurang-kurangnya dapat la jugak peluang nak singgah. Mana tau info ni berguna untuk sesiapa yang ada peluang travel ke Sydney kan? So sila la lalu Grand Pacific Drive (Royal National Park Exit), you'll discover something interesting throughout the journey.


Hacking River


I'm sorry because the photos didn't do any justice to the real ones. Seriously it is wayyy better in real.
Tempat ni sangat best and tenang kalau pergi lepak time hujung minggu. Picnic and camping pun sesuai jugak.
Jangan terkejut kalau jumpa biawak commodore. Dah nama pun hutan kan. I found one. And it is realllyyyy hugeee!! ;O


video

Hope this video is helpful to give clear view of the actual place.
You can even hear the birds chirping. Ohhh I love this place so much!! 


Garie Beach


You should also know that Australia is rich with beautiful beaches like this. If you ask me to make a list, I will definitely lost my count.
Tiap-tiap tempat mesti ada lookout yang cantik, and I personally think Garie Beach is among the best! 

Clear blue sky, chlorophyll colour wide ocean, and golden sandy beach.
What more could you ask for from one beautiful place like this?


video
 Please listen to the sound of the waves.
Somehow it gives the calming effect that words cannot explain.


The famous Grand Pacific Drive.
Don't miss out the chance to explore this route if you are travelling from Sydney to Wollongong or vice versa.
It involved a great deal of engineering works to get this road built. Something that you will appreciate!!

So I think that's all I could share about interesting places to visit near Sydney or Wollongong. Semuanya free of charge tak payah bayar sesen pun. Cukup dengan ucapan MasyaAllah/Subhanallah untuk keajaiban dan keindahan ciptaan-Nya dan Alhamdulillah sebab diberi peluang menghayati keindahan tersebut. :)

No comments: