Monday, January 7, 2013

Tips to beat the summer heat in Australia

Assalamualaikum,


Hello!! How is everything going for you guys? I hope the first 7 days of 2013 is treating you very well thus far. Alhamdulillah, ini permulaan minggu yang baik untuk I terutamanya hari ni, ada perkembangan yang memberangsangkan dalam research, harap semua kebaikan akan berterusan sampai bila-bila. :)


I baru balik dari uni pukul 9 malam tadi. Balik-balik terus mandi air sejuk sebab Ya Allah, panas yang amat hari ni. Serious tahap kepanasan yang boleh buat orang sakit. Dengar khabar esok temperature akan jadi lagi tinggi approaching 40-degree celcius. ;O


Uni pun dah hantar email pasal persediaan menghadapi summer especially for the first timers. Kepada sesiapa yang berada di tempat bermusim panas, kesihatan diri sangat perlu diambil berat okay. These are some of the steps that you probably need to know to prevent heat related illness;



1.      Drink water - stay hydrated
2.      Avoid the sun - between 11am to 4pm
3.      Use sun protection - 30+ sunscreen and wear a hat
4.      Keep cool - in the shade and in air conditioned rooms
5.      Go to an air conditioned space like a library or shopping centre
6.      Go to the local pool
7.      Have a cool bath or shower
8.      Check on your neighbours, friends and family
9.      Never leave anyone or an animal in the car - temperatures can reach more than 60 degrees in a very short time!!



Fyi, this year is gonna be my fourth summer in Australia and kali ni rasanya yang paling lama I ada kat sini sepanjang musim panas. Biasanya asal summer je mesti I cabut balik Malaysia. Haah la hampir tiap-tiap tahun I balik Malaysia masa summer dari tahun 2009/10, 2010/11 and 2011/12. See, walaupun Malaysia panas sepanjang tahun, ku tetap cinta tanah tumpah darahku. :)


Pengalaman summer yang paling panas yang penah I rasa is masa I dekat Melbourne in January 2010. Time tu the temperature went up to 45-degree celcius and it was scorching hot I tell you!!! Tu la first time seumur hidup I rasa panas yang sampai tak boleh nak bernafas.




Mount Macedon, North-west Melbourne, Victoria, 24 January 2010
There was not even a single cloud in the sky. Tu la punca panas melampau!


Saint Kilda Beach, Melboune, 26 January 2010.
First time rasa heat yang mencecah 40-degree masa ni. Kulit dah mula tukar warna jadi semakin malap.
T_____T


Lorne via Great Ocean Road, Victoria, 31 January 2010.
This is the climax of the highest temperature. Look at how tanned I was that time. :p
Tapi I percaya yang hitam itu tetap menawan. kehkehkeh. :p


Tapi biasanya cuaca yang extreme macam ni bertahan selama 5-10 hari je, lepas tu the temperature will drop down like summer never existed at all. Siap boleh hujan berhari-hari pulak kadang-kadang tu. That is how funny Australian weather is. Sesuka hati je nak panas ke nak sejuk. huhu.


2 comments:

farah zainal said...

Rasanya last year tak summer sgt kan...take care ok! drink lot of water...kalo boleh sila mandi selalu!

amirah said...

Ein:

Last year tak seteruk taun ni kot. Ni yg paling teruk. huhu.