Tuesday, January 17, 2017

Photos from Porto

Assalamualaikum,


Hi! Hari ni I nak share gambar yang husband I bagi masa dia jalan-jalan dekat Porto last weekend. It is the second largest city in Portugal after Lisbon. Porto ni I nampak berbeza sangat dengan European countries yang lain. Macam ada pengaruh Roman Empire sikit pun ye jugak. Tapi beza la. Ish taktau nak cakap macam mana sebab I tak tengok sendiri. 

Tengok gambar yang my husband share pun I rasa macam cantik dah, and I think they are too beautiful not to be shared here. Mana tau satu hari nanti ada peluang sampai sana. Ish teringin betoi nak pi belah-belah western Europe ni. InsyaAllah one day. 

Husband overlooks the remarkable Atlantic Ocean

















I really enjoy looking at these photos. Suasana cantik, cuaca pun cantik. Kalau I dengan Auni ada dalam tu mesti perfect! hehehe. Hint untuk husband. Let's quickly plan for our short family holiday, shall we? :p

Thursday, January 12, 2017

How did we celebrate our new year? Sending babah off for outstation job. :(

Assalamualaikum,


Hi! Happy New Year everyone! Kejap sangat masa berjalan tak perasan pun dah dekat 2 minggu dah kita dalam tahun 2017 kan? I have been very busy with exams, seminars, viva and whatnot, ni dah hujung-hujung ni baru rasa macam boleh bernafas sikit. Tu pun banyak lagi yang tak settle, cuma semua dah going towards the completion step. Phewww.


Anyway, my husband is away for a few weeks now. He is sent to work in Portugal at the moment. Jauh weh. Kalau dekat dah lama I angkut Auni ikut babah dia kerja. Tapi memandangkan jauh yang amat, pastu tiket mahal pulak tu, bertabah je la tinggal dengan Auni dekat sini. hukhuk. But we miss him terribly already.


Sending babah at the airport. First time ni nak jauh dengan anak.
Bini dah biasa kena tinggai. hehe.


Clearly she didn't know what was going on that day.

Am in Braga, Portugal. Sorry husband letak gambar selfie ni. >_<
But I think he looks good here. :)

So far, Auni is doing good. Walaupun dia tak boleh cakap lagi, but I know she is missing her babah so much. Mana taknya, tiap-tiap petang mesti dia tunggu babah balik kerja. Dengar bunyi moto yang kuat tu dari jauh dia yang kat dalam rumah ni dah teruja. Tungguuu ja babah masuk, pastu belum sempat bukak jaket lagi dah tak sabaq-sabaq suruh dukung dia. Pastu kalau sempat biasanya kitorang akan bawak dia pusing-pusing naik moto.


Aktiviti petang anak beranak. Melawat kawasan taman naik moto.


Malam-malam pulak, while I was busy doing my chores, Auni akan spend at least a good one hour with her babah. Bergusti la, layan main toys, baca buku, ataupun teman tengok Didi & Friends sampai la I siap kerja and ready nak bagi dia tidoq. Macam tu la rutin tiap-tiap malam. Sekarang mesti dia pelik kenapa dah lama babah tak balik. huhu. 


Budak-budak besaq Auni ni kan tak reti nak cakap lagi. So they cannot really express their exact feeling. The most we can do now is to communicate via video or voice calls (thanks to the technology that we have here). Mula-mula Auni tengok babah dia dalam phone dia terus kiss the phone and try nak pegang screen. Menitik jugak ayaq mata ummi yang berhati tisu ni. hukhuk.


Tapi Alhamdulillah I duduk dekat dengan rumah parents I. So I angkut Auni balik duduk sana sepanjang my husband takde ni. Takleh bayang kalau dok rumah sorang dengan Auni, mau tiap-tiap malam menangis suruh Am balik cepat.hahaha. At least kat rumah mak ada ramai orang boleh tolong layan Auni, tak la dia terasa macam kena tinggal sangat kan.


My good girl Auni. Ummi loves you. 

Geng dengan maktok. 


Tapi kan, sedaq tak sedaq, dah seminggu babah takde. Maknanya tak lama lagi babah dah nak balik, yeay!! Teruja gila, tak sabaq nak tengok expression Auni bila ambik babah dekat airport nanti. Counting days! :)


See you soon babah! We miss you so much already!


Wednesday, December 21, 2016

Shopping makes you happy

Assalamualaikum,


Hi, it's me again! I just got back from lunch sebelum sambung buat kerja I rasa nak menulis la pulak. The era of blogging has slowed down, kan? Makin kurang orang yang blog dah sekarang ni. I pun pemalas jugak tapi kadang-kadang bila rasa nak membebel tu I think I will always come back to this space.


I have been blogging for almost 8 years now. There are so many memories written in here. Kalau I teringat nak baca apa-apa balik I can just go back to that entry. So I rasa I akan terus menulis even though blogging is no longer relevant in future. Nanti Auni besar boleh suruh dia baca balik cerita dia masa kecik-kecik. :)


Anyway, last weekend was awesome! Well to me at least. But I know my little girl was happy too. Kitorang pegi Gurney Plaza bawak Auni jalan-jalan and shopping. I dengan my husband cukup malas nak masuk area Penang Island on weekend sebab kitorang hari-hari kena masuk sini masa hari kerja. Tapi sebab teringat sangat nak makan dekat Black Canyon, so last Saturday pegi la jugak. Pasrah je la kalau kereta banyak pun. huhu.


But surprisingly, the traffic wasn't that bad that day! Of course la guna bantuan Waze bawak jalan yang tak kena jem, so kitorang sampai dekat Gurney Plaza peacefully! Orang tak ramai sangat and parking pun senang, which was unusual for a crowded place like that. Sampai je terus pegi Black Canyon for lunch! Foods were great, Auni pun good girl tak buat hal langsung, so we had a good time indulging authentic Thai food there.

Thank you Auni for behaving so well walaupung hujung-hujung dah mula tunjuk bosan sikit.


Lepas tu pegi Daiso cari barang sikit, then pegi Toy's R Us cari mainan untuk Auni. Kesian dia jarang dapat mainan yang best-best so hari tu ingat nak cari apa-apa la yang sesuai since Auni pun dah pandai main sekarang. Ada a few yang okay so terus je beli and I became a member instantly. Senang kalau nak beli lagi next time.


Lepas solat apa semua, I singgah kedai baju yang I pernah beli untuk Auni dulu. Nama kedai tu TongTai (tak komersial langsung nama haha :p), ada 3 je dekat Malaysia, I pun lupa dah kat mana selain Penang. Dah la harga murah, pastu berkualiti pulak material dia, design comel-comel pulak tu. Beli satu percuma satu, so terus jadi rambang mata taktau nak pilih mana. haha. Next time nak pi lagi la kat situ.

Pakai ropol-ropol tapi nangis. haha.
Salah satu baju yang I beli dekat Tong Tai. Suka sangat!:)


From there, kitorang pi Popular nak cari buku untuk Auni. Sekarang dia tengah fasa suka betoi tengok buku bergambar. So nak tambah koleksi la taut dia bosan dengan yang dok ada. Jumpa satu set buku yang sesuai untuk babies harga lepas discount RM30, apa lagi terus ambik. Wahh memang shopping untuk anak ja hari ni. Semua barang dia saja. Tapi I happy gila sebab rasa macam dah lama sangat tak berbelanja. :p


Ganas sangat cara duduk tu anak oii.. 


Muka takdak perasaan Auni. T___T


Haaa reti pun senyum. 


Siap shopping semua tu kitorang terus balik. See, simple activity but everyone's happy. Yang paling happy mestila I sebab dapat shopping walaupun bukan untuk diri sendiri. Selagi tak beli tu I rasa gataiiii ja tapak tangan. Now dah boleh diam sat, tunggu gaji bulan depan pulak. hahaha. :p


Tuesday, December 20, 2016

Having big families at home

Assalamualaikum,


Hi semua! Kejap je dah nak sampai hujung tahun ni kan? Sekarang ni kalau scroll instagram tengok gambar semua orang mesti tengah bersuka ria holiday dekat mana-mana. Ada yang dekat dalam negara, ada yang dekat luar negara. Eh, jeles pulak rasa macam dah lama gila tak pi jalan-jalan. Takpe-takpe ada rezeki nanti sampai la mana-mana nanti. Buat masa ni dapat pi makan sedap-sedap pun dah rasa happy sangat dah. So kesian. haha. :p


Tapi dengan anak kecik ni rasanya senarai tempat yang boleh pegi tu terhad sikit la kan? Jangan harap la boleh buat gaya backpackers macam time belom ada anak dulu. Kena tengok jugak sesuai ke tidak tempat tu dengan budak kecik. Ta boleh main belasah ja redah pi semua tempat yang not kids friendly. Dulu tak cukup tido pun takpa, asalkan dapat jalan semua okay. huhu.


Baru-baru ni a few families from my husband's side visited us in Penang. Mai Penang ni bukan ada apa sangat pun sebenanya, setakat jalan-jalan carik makan syok la. Kalau tanya tempat apa nak melawat sumpah I taktau nak suggest apa. Tapi kalau tanya nak makan kat mana boleh la jugak nak bagi cadangan tempat yang agak-agak okay la jugak.


So most of our activities were makan-makan! Tapi ada jugak yang pegi jalan sendiri-sendiri yang I tak dapat join. So gambar kat bawah ni apa yang ada je la. 


Roti Bakar dekat Kepala Batas. Our favourite breakfast place.


Hantar Auni pegi nursery.
Eh I pun first time ambik gamba dekat sini.


Mee Udang Pak Ngah dekat Sungai Dua. Tengok Auni sempat jugak dia toleh tengok kamera.

It was fun having everyone at home. Auni la yang paling happy sebab ramai orang dok mengadap dia. Ni pun tak cukup korum lagi. All my sisters in laws were not around. Kalau ada mesti lagi riuh rendah. Hujung minggu ni nak balik Jasin sebab dah lama betoi tak balik. Excited pulak! :)


Monday, November 21, 2016

Our weekend routine

Assalamualaikum,


Hi semua! Hopefully semua orang sihat-sihat je. I am good Alhamdulillah. Lepas 2 minggu yang memenatkan, minggu ni I masuk office macam biasa balik. Auni demam on and off mula dari 2 minggu lepas. Her temperature hiked up until 40 degrees, lepas tu turun naik turun naik dalam 4 hari. Bila dah okay sikit keluar pulak campak yang halus-halus tu. So kena kuarantin lagi dekat rumah dalam seminggu. Now she has fully recovered and back to her normal cheeky self. Alhamdulillah.


Auni at 9 and half month.
Taken this morning. Budak baru baik demam.


Penat gila weh bila anak tak sihat ni. I dengan Am dua-dua mentally and physically exhausted. Mana taknya, otak asyik fikir bila Auni nak okay, pastu tido memang tak ikut masa la sebab nak kena monitor dia punya temperature, pastu bagi makan ubat pulak like every two to four hours. Selagi dia tak sihat, tak sudah-sudah otak kitorang ni dok fikir macam-macam. Camni rupanya bila dah jadi parents ni. Really not easy I tell you.


Tapi bila Auni dah okay, kitorang rasa lega gila and continue our life like usual. So lepas 2 minggu betapa kat rumah tak pi mana-mana pun kecuali klinik dengan beli barang dapur, semalam I claimed my dessert and coffee upah jaga anak 2 minggu from my husband. hahahaha. Ada ka patut mintak upah? Kong asam punya bini. No lah, I just want to fulfil my sweet craving lepas 2 minggu yang memenatkan. 


So semalam taktau nak pi mana, we ended up having our tea time dekat Secret Recipe Bertam saja. Jauh gila dari rumah. Dalam 4km jugak la, with 10 minit drive. hahahaha. Jauh SANGAT! Puii. Bukan apa, malas nak fikir pi jauh-jauh semata-mata untuk minum petang. Dekat situ ada nice cakes, brewed coffee, and most importantly child friendly. So, off we go to Secret Recipe.


We ordered 2 slices of cake. I nak makan Odyssey Premium, tapi habis pulak. So order my all time favourite chocolate indulgence, Am pulak ambik red velvet. We were lucky sebab ada tea time special, beli sepotong cake, free 1 beverage. Kalau nak air sedap-sedap cuma tambah RM2 saja. So kitorang ambik sorang satu coffee. Hot mocha for me, iced hazelnut latte for him. Auni? Tengok saja. hahahaha. Kejam punya mak. Tunggu besaq sikit kita boleh minum sama-sama ye anak. :p


Takleh ganas lagi ke muka tu bang?
Muka je ganas, tapi hati ada taman. Kan? hakhak. :p


Auni and her innocent look. Jangan percaya.
Otak dia penuh dengan agenda. 


Lepas dah siap minum, kitorang pi Mydin beli barang basah sikit, singgah kedai perabot favourite kat Bagan Ajam beli penghadang pintu, pastu balik rumah my parents dekat Teluk Air Tawar lepak-lepak sampai malam. Haa macam tu la weekend kitorang kalau takde pi mana-mana. Nampak simple je, tapi seronok je dapat spend quality time dengan family kan. :)


Sekarang dah mula tumbuh gigi.
I die! T__T

Wednesday, November 9, 2016

Dari mana budak-budak dapat tenaga banyak sangat haa?

Assalamualaikum,


video


Ha, awal-awal lagi I letak video Auni. First time kan letak video dia dalam ni? Bukan apa, selama ni I taktau cemana nak transfer video dalam phone ke PC, tapi semalam godek-godek berjaya pulak. So baik simpan apa-apa kenangan dengan Auni kat dalam ni kan. Esok dia besaq boleh suruh dia tengok sendiri cemana peel dia time kecik. hihi.


Sekarang ni dia dalam fasa NAK MAIN DOPLOH PAT JAM!! Ya Allah kadang-kadang taktau nak handle macam mana. Dia punya bertenaga pakai bateri cap apa pun taktau la. Sanggup tak tidoq pun takpa yang penting dapat main. Yang tak tahan ni kami mak pak dia la. Kadang-kadang dia main sorang-sorang, kami dah hanyut dibuai mimpi dulu dah. huhu.


Macam dalam video atas tu, dia dah terlampau mengantuk dah tu, tapi sanggup tahan mata buat bunyi-bunyian sebab takut tertido dalam kereta. Kalau lah I yang dapat dok dalam seat empuk camtu, rasanya belum keluar simpang Bertam Lakeside lagi I dah selamatttt dah kot. hahaha. 


Am selalu kutuk I, dulu kalau travel balik kampung, belum sampai tol juru lagi I dah lelap, pastu tiba-tiba sedar dah sampai tol Jasin. hahaha. Sekarang ni bila dah ada anak, JANGAN HARAP!! Seminit pun takdan nak lelap. Siap pakej kena nyanyi lagu Didi and Friends sepanjang perjalanan. Apa la nasibbbb. T____T


Okaylah, nak siap-siap pi kelas dah ni. Nanti kalau ada masa I upload lagi video-video Auni kat dalam ni. See you soon! Tata.

Wednesday, November 2, 2016

The best 31 years of my life

Assalamualaikum,


It's my 31st birthday today! 

I wish nothing but the best for myself.

Dear Allah, thanks for making me see another year. 

I am extremely grateful for all the blessings that you have given me.

Thanks Allah for the gift of life.

Love,
Amirah 
November 2nd 2016.

Tuesday, November 1, 2016

Taiping. Gem in a small town.

Assalamualaikum,


Hi everyone! It's November already!! And hey, do you know that November is my favourite month of the year! Why? Because it's my birthday month, and I think orang yang lahir bulan November is awesome!! hahaha. Just kidding. 


Hari ni I nak rekod sikit cerita pergi Taiping cuti Deepavali baru-baru ni. Duhh Taiping je? Dekat gila dengan Penang tu pun nak cerita? hahaha. Suka hati la kan. Walaupun cuti-cuti dekat, tapi I rasa macam seronok sangat sebab I gotta spend quality time with my nuclear family. 


Sekarang ni masa rasa cepat sangat berjalan. Nak curi masa plan proper vacation asyik tak sempat je. So bila ada je masa sikit, I dengan Am akan curi-curi bawak Auni pegi mana-mana yang kitorang boleh spend masa doing new things together. So last weekend, we decided to go to Taiping.


Kitorang duduk dekat Hotel Seri Malaysia. Murah je, satu malam RM120 including breakfast for two. Location wise memang best sebab dekat dengan semua benda. Tapi hotel ni dah season sikit la, service pun tak berapa professional, nak complaint lebih-lebih malas pulok. So layankan aje la, nasib baik murah. Kalau charge mahal memang nak kena la.


Depan pintu masuk hotel.
Auni muka blur pagi-pagi kena keluar. haha.


Kitorang sampai hari Jumaat tengahari, terus boleh check in sebab dah ada bilik kosong. Tunggu Am pi solat Jumaat jap, pastu terus keluar petang tu pi cari makan apa-apa yang patut. Mula-mula sekali cari Cendol Bismillah. Guna Waze je confirm sampai punya. Sedap gila cendol pulut dia sebab pulut tu ada rasa smokey. Rasanya semua yang pi pun akan order cendol pulut. So next time kalau pi situ memang nak makan lagi.


Cendol Bismillah. Kesiannya Auni buat muka macam tu.
Ummi makan on your behalf je okay? :)


Lepas tu plan nak pi makan yong tau foo pulak. Tapi sebab kenyang lagi dengan cendol kitorang pusing-pusing Taiping Mall dulu yang ada dekat sebelah pusat penjaja makanan tu. Lepas dah sejam lebih berjalan lompat-lompat sikit bagi cendol turun bawah sikit, now ada space untuk yong tau foo pulak masuk. hahaha.


So macam biasa la, ambik serba sikit segala mak nenek yang ada kat atas counter tu, total RM19. Tapi sepinggan penuh la makan dua orang sampai senak. haha. Jauh lagi murah dari pasembor padang kota yang I rasa overpriced tu. So okay jugak la yong tau foo ni. Ada a few stalls yang jual yong tau foo. Tapi rasanya tak beza banyak pun. Gambar takde sebab ada dalam tepon Am. Tapi kalau search memang banyak la ada gambar dlaam internet ni.


Lepas kenyang makan yang tau foo, kitorang balik bilik rehat-rehat. Bagi Auni tidoq dulu sekejap. Jalan dengan budak kecik ni macam ni la, kena consider masa rehat dia jugak, kalau tak nanti dia cranky lagi payah. Tapi Alhamdulillah, so far Auni takde masalah kalau bawak jalan-jalan sebab dia memang sukaaaaa sangat jalan. hahaha. Ni kenan perangai mak dia yang kuat berjalan masa pregnant la ni. :p


Malam tu takde plan nak makan mana pun sebab kenyang lagi, konon nak cari berger je la. So kitorang keluar la pegi Aeon Taiping yang dekat jugak dengan hotel. Sekali bila dah pusing-psuing dalam tu, terrrrrrmakan kat Black Canyon. hahahaha. Konon takmau makan. Puii. Sorang makan nasik, sorang makan pad thai. Dear caloriessss, come to mommah!! :P


Konon takmau makan. Tapi dua-dua ni linchennnnn. :p


Ingatkan bila dah makan berat takmau berger dah? Jangan harap. Berger tetap dicari. Kitorang pi tapau coffee dulu dekat Mc Cafe, pastu beli berger dekat area town. Bawak balik makan kat bilik sambil hujan renyai-renyai pulak malam tu. Perghh nikmat dia taktau nak kata macam mana. Seminggu haku lari dari weighing scale takut nak timbang. hahaha.


Esok paginya bangun breakfast dekat hotel, makan ala kadar je sebab tak menarik sangat dia punya buffet spread, dengan service pulak yang macam hampeh lagi la takde mood nak makan. Kitorang makan laju-laju sekadar ambik syarat pastu terus keluar jalan-jalan kat taman tasik sebelah hotel tu.


This place is major love!! I taktau kenapa but I reaalllyy like this place. Rasa macam tenang sangat I could stay there forever. Dengan pokok-pokok yang besar, pastu hijauuuu je nampak sekeliling kawasan tu I rasa it's a perfect place for you to spend time with your loved ones. Takyah buat apa-apa pun takpa, duduk je or jalan-jalan keliling tu, I rasa seronok dah. Ni aging sign ke apa ni? hahaha. :p


Pardon my striking outfit. Konsep dia pakai apa saja yang ada.
Tak kose la nak pakai lelawa pi jalan kat tasik je pon. 


Our little family.


Senyum sikit plis dear missy.


Ni muka budak yang paling tak excited. hahaha.
Kacau dia punya nap time memang macam ni la gaya dia.


Lepas puas pusing-pusing kat situ, kitorang balik bilik, bagi Auni tido seround sebab konon-konon penat la pusing tasik. haha. I kemas-kemas beg pastu terus check out sharp at 12pm. Sebelum balik tu singgah makan dekat the famous Koeyteow Doli. But I personally think the foods there are slightly overpriced, and also overrated. Taste pun biasa ja, not up to my liking. So nothing to shout out about this place.


Inside the restaurant. Fully air-conditioned.


Overpriced and overrated. Left small-RM5.50, right big-RM7.50. What???
Maybe because I have tasted something wayy better than this one so I found this to be too average. 

Sebelum Auni mula meragam takmau duduk diam.


So, that's how we ended up our short getaway in Taiping. Walaupun singkat and dekat je, tapi quality sangat masa yang we all dapat spend dengan Auni. We will do this again next time. Cari tempat yang dekat-dekat pun okay dah. Yang penting anak beranak happy. Yang paling happy dah tentu-tentu lah we olssss punya perut akibat makan yang tak henti-henti. Now I want to cry a river. T___T

Thursday, October 20, 2016

Auni's feeding diary - Her first solid foods

Assalamualaikum,


Hari ni I nak record sikit macam mana I prepare foods untuk Auni selama ni. She has been eating solid foods for almost three months now and Alhamdulillah setakat ni takde allergy yang teruk lagi. Hari tu je ada rashes sikit lepas I try bagi dia red meat. So buat masa ni hold dulu red meat, I banyak bagi dia makan fruits and veges, campur dengan ikan bilis atau ayam.


Ikan belum bagi lagi buat masa ni. Hmm, rasanya nak try bagi ikan la pulak lepas ni. I masak bubur untuk Auni tiap-tiap pagi lepas subuh macam tu. Biasanya masak bubur ni lama, tapi sebab I dah blend beras awal-awal, so takde la lama sangat nak tunggu bubur masak.


Beras dan ikan bilis yang I dah bakar dalam oven, pastu blend halus. Senang kerja.


Ohhh, I even prepared fruit and vege purees weekly. Kiranya I akan buat stock puree untuk seminggu, so tiap-tiap pagi I tinggal masak bubur, campur dengan ikan bilik atau ayam, then masukkan puree je. Easy peasy! Cuma time prepare puree tu renyah sikit la sebab I buat banyak-banyak sekaligus cukup untuk seminggu.


Frozen purees. 1 week supply.


Freezer ni dah patut tukar jadi hak milik Auni.
Kitorang punya makanan secoet je terselit kat celah belakang sana.
Yang lain semua occupied untuk susu and makanan dia. 


Untuk prepare semua makanan Auni, I tak beli pun segala mak nenek steamer with blender apa semua tu. Mula-mula memang teringin nak beli sebab tengok macam senang gila kalau pakai menda alah tu. Tapi bila fikir balik, buatnya kalau perangai hangat-hangat taik ayam je tak ke membazirnya jadinya. So I decided to go back to the old style. Steam dalam penapis sayur, letak dalam periuk besaq. hahaha. Ala macam mak-mak kita dulu. Mana ada gajet canggih pun. Tapi sihat walafiat je kita sampai sekarang kan? :p


Bila dah ada frozen purees semua tu, tiap-tiap pagi I tinggal masak bubur je, then pilih la nak bagi dia flavour apa. Kalau rasa nak bagi manis sikit I letak buah, kalau rasa nak bagi kurang manis I letak sayur, kadang-kadang I campur je buah dengan sayur. Sebenarnya ikut dan je la. 


Broccoli with apple


Dates with broccoli


Japanese sweet potato

Biasanya I masak pagi untuk hantar ke nursery, and satu bekas untuk makan kat rumah bila balik petang tu. I tak la rajin sangat nak masak fresh every time nak makan. huhu. Setakat ni Auni jenis yang telan apa saja. Tak banyak songeh la sangat. Dah besaq nanti kalau buat perangai nak memilih siap!


Bekal Auni, satu makan tengahari, satu lagi dinner kat rumah.


Budak suka makan.
Dah berapa kali insiden mangkuk terbalik. hahaha.


Hopefully semangat memasak ni continues sampai Auni besaq. Seronok sebenarnya bagi anak makan dengan air tangan sendiri. I promise myself, kalau Auni ada adik nanti pun I nak rajin macam ni jugak. Tak fair la kalau anak sulung je nak buat semua yang terbaik kan? :) 









Wednesday, October 19, 2016

Hello! I am still here :)

Assalamualaikum,


Just a quick update to tell you that I am still alive. haha. Tiap-tiap kali semester bukak mesti jadi super busy sampai rasa tak cukup kaki tangan nak buat semua benda. I have a note book yang I akan tulis semuaaa benda yang I kena buat weekly, tapi yang geramnya, tiap-tiap minggu mesti ada ja kerja yang I kena bawak ke minggu depan sebab tak sempat siap. And yet my husband still thinks yang lecturer ni takdak kerja. Pffft.


Cakap pasai kerja ni sampai ke sudah takkan habis rasanya. Ni baru dapat surat minggu depan I kena attend majlis konvokesyen sebagai wakil school. Hadoih.I don't mind attending event like that, but you know, Monday morning traffic is nightmare. Pukul berapa I nak keluar rumah ni to make sure that I will get there on time?? Dah la musim konvo ni parking hazab yang amat, nak usung jubah lagi sampai ke dewan, mintak-mintak jangan la hujan pagi tu. huhu.


Anyway, dah lama tak update pasai Auni. Dia dah masuk 8 bulan setengah dah pun. Makin melasak, hari-hari adaaaa je akai dia nak attention dari orang. Makan ikut mood, kadang-kadang lajuu je telan blup blup, tak sampai lima menet habis semangkuk. Tapi kalau kena mood malas, dia makan sikit-sikit sambil tengok tv. Jenuh nak suap sampai dekat setengah jam. Tapi tetap akan habis semangkuk jugak. Cuma lambat la.


Latest picture taken this morning.
Muka blur pagi-pagi kena bangun pegi school.


Her current favourite thing to do.
Berdiri kat mana-mana tempat yang boleh. Meniti from end to end.


Sekarang ni I dengan Am akan cuba habiskan sebanyak masa dengan Auni selagi boleh. You know working parents, berapa jam je sehari dapat main dengan anak kan? Tapi I syukur jugak sebab my work is kind of flexible. Takde la terkejar-kejar nak keluar rumah pagi-pagi buta hantar anak dekat orang. Balik tu I akan ambik seawal mungkin yang I dapat, and then kalau Am balik awal, bawak Auni pusing-pusing naik motor.


Kesayangan.
My daughter and my boyfriend. :p


Cubaan selfie berjaya. Biasanya satu dari sepuluh je yang okay.
Lain semua Auni buat tak layan. T___T

Weekend pun kitorang seboleh-bolehnya akan bawak Auni jalan-jalan. Habis semua malls dah pi, naik boring sampai taktau nak pi mana dah pun. Tapi sebab Auni sukaaaa sangat bila bawak jalan-jalan, tiap-tiap minggu kena jugak plan for something. Paling tidak pun bawak dia pusing-pusing dekat taman mainan. Nanti besaq sikit boleh bawak pegi zoo ke apa pulak. Baru syok sikit.


Eh time's up! I nak solat and then siap-siap pi kelas dah ni. By the way, semester ni bukan I bagi lecture je, I sendiri pun kena attend kelas Bahasa Melayu Peringkat Maju. Pergh, bukan main lagi nama course. Apa-apa je lah, yang penting pass final exam nanti and cukup syarat untuk confirmation sudah lah. Alright, see you soon everyone! Tata.