Monday, August 28, 2017

Loves of my life

Assalamualaikum,

Hari ni sekali lagi mood nak menulis tu datang. I don't know why, tapi lately ni I rasa emotional sikit. Bukan emo yang ala-ala patah hati tu. No, no! Ni emotional yang rasa syukur sebab Allah kurniakan I macam-macam kebahagian dalam dunia ni. Sometimes I even wonder, what did I do to deserve such happiness in my life?

I think I am at the happiest state of being a wife, a mom, and a daughter now. Walaupun hakikatnya penat gila kot jadi mak kepada sorang budak kecik berusia 19 bulan, yang kerja dia nak perhatian 24/7. Tapi in the end of the day, bila I tengok dia tido, I rasa macam, Ya Allah, thank you for granting me all these blessings that I don't know if I really deserve or not.

Latest picture of Auni Awfieyah taken this morning on the way to her school.
Panggil la seribu kali pun dia takkan pandang camera. Eii geram rasa nak kunyah. 

I dengan Am selalu cuba nak bagi yang terbaik untuk Auni. Tapi of course kitorang sendiri pun banyak kelemahan, and banyak benda yang nak kena improve. While I was trying very hard to be the best mom, kadang-kadang terlepas jugak, marah la, tengking la, especially bila dia buat benda berbahaya yang boleh buat luruh jantung ni. Dan setiap kali pun I akan rasa menyesal sebab tak pandai nak control diri sendiri. :(

Okay lah, cukup sesi luahan perasaan emo-emo macam ni. I believe semua parents nak kan yang terbaik untuk anak-anak kan? So do we. Hopefully kita sama-sama dapat jalankan tanggungjawab yang Allah dah amanahkan ni dengan baik. Kalau tak, menjawab la kau kat akhirat nanti. Uii seram pulak. 

Okay, jom cerita yang happy-happy pulak. Last weekend kitorang banyak luangkan masa kat rumah je. Berehat lepas seminggu yang hectic. Keluar pun untuk makan-makan je, and balik rumah my parents dekat Telok Ayer Tawar. Itupun I rasa macam pendek gila masa hujung minggu.

Buah hati pengarang jantung. 

I need more off days in a week. Dua hari tu rasa macam tak cukup sebenaqnya. Can we divide our working days and off days equally? 3 hari kerja, 4 hari cuti. How? Hahahaha. Banyak cantik muka kau. Sedangkan 5 hari kerja pun banyak benda tak siap, inikan pulak 3 hari je kerja. :p

Ohh esok I dah nak balik kampung for Raya Haji. Dah lama tak balik Jasin, excited pulak rasa. Please pray for our safe journey okay. I will get back to you when I come back. Tata. :)


Friday, August 25, 2017

Perth 2017 :: Auni's first overseas trip

Assalamualaikum,

Woww!! What a surprise to get an update from myself? haha. It has been decades since I last wrote a new post here. Tapi I rasa kali ni kenaaaa jugak update sebab rasa rugi sangat kalau tak record apa-apa memory kat dalam ni. I always imagine nanti bila Auni besar, and dah pandai baca, I nak suruh dia baca semua cerita yang I tulis dalam ni sebab kadang-kadang tak semua benda kita dapat ingat kan? Lagi pulak kita taktau sampai mana umur kita, sekurang-kurangnya dalam ni ada jugak kenangan yang boleh kita tinggalkan for future reading. Alamak, emo sikit. *Tears*.

So anyway, let's get back to business. Since this was Auni's first overseas trip, I think it deserves a post in Ummi's blog. So Auni, if you happen to read this one day, Ummi and Babah carefully arranged this trip for us, you might not remember anything, but hopefully by looking at all the photos, you will know how meaningful this vacation was for us.

Okay first of all, why Perth? It was simply because I miss Australian winter!! hahaha. Selfish punya mak. Konon nak prepare trip untuk anak. Rupa-rupanya ada agenda tersembunyi. hahaha. No lah, The main reason was because Perth dekat, and tambang murah! Flight dalam 5-6 jam je, so sesuai la untuk plan bawak an infant for the first time. That's the main reason. Yang lain-lain tu lebih kepada I yang mengada-ngada nak balik kampung Australia tercinta. :p

There was a hiccup in the beginning of our journey, but let's skip that part. Not worth to be remembered at all. So, to cut it short, our journey started on Sunday, 13th of August 2017. We flew to Perth via Malaysia Airlines, and Auni slept for 3 hours straight (more than half of the journey). Pheww. Lega sangat sebab I rasa nervous gila masa nak bawak Auni naik flight takut dia tak selesa, menangis ke apa. Alhamdulillah we survived.

Auni in her bassinet. Walaupun kaki terjulur tapi cukup selesa.
Cuma masa turbulence memang kena angkat pakaikan seatbelt.

Bila sampai je airport Perth, I was like, mannn, I really miss this country! Mana tak nya, dekat 5 tahun kot I duduk Aussie, bila ada peluang datang balik I rasa macam happy gila. Sebijik rasa macam keluar dari arrival door dekat airport Sydney. Dengan angin malam yang sejuk and nyaman, weather in Perth was very perfect, just like what I secretly hoped for. It was very sunny, and very windy as well. Sejuk angin winter tapi lawan dengan matahari yang terik, memang best sangat!

Beg roda takmo kalah.
Habis dia pusing semua airport dengan beg roda dia tu.

It was 3am when we got there.
Tapi budak ni dok cergas lagi sebab puas tido dalam flight.

On the first day, we all bawak Auni pegi Caversham Wildlife Park. Not very far from our homestay. Dalam 30-40 minutes je kot. It is a must to get there! Tiket masuk AUD28/adult, sangat berbaloi sebab activities kat dalam tu sangat menarik, binatang pun banyak and sporting, tak sedar pun dekat sekerat hari kitorang kat dalam tu. In fact wildlife park yang I penah pegi dekat area New South Wales pun tak best sangat macam kat sini. So I rasa berbaloi gila spent masa dekat sini.

Auni takut sikit dengan kangaroo semua ni.
Ye la, first time kot tengok binatang dekat-dekat camni.

She enjoyed doing all the walking.
Pantang bagi peluang, nak berlari je keja dia.

Inside one of their shows. Informative and entertaining!
With wombat yang kerja dia makan dengan poo poo. 


With koala. Ohh, my brother in-law and his wife pun join trip ni jugak.

Very nice weather that day. We totally love it!

This is how the park looks like. Very simple, shady, and all animals are very close to us.

Second day pulak kitorang pegi Pinnacles Desert. It took us more than two hours to get there, tapi penat perjalanan jauh tu automatik hilang bila sampai dekat sini. Bentuk muka bumi yang pelik, cantik, and very unique. Totally one of a kind and I seriously rasa macam dekat planet Mars! Walopon tak pernah pergi Mars, tapi I imagine cam gitu la rupa dia. hahaha. You will also get the chance to travel alongside the Indian Ocean. Subhanallah rasa kerdil sangat bila tengok Indian Ocean yang luas sejauh mata memandang tu.

Sunny and windy. What a perfect combination!

Auni with her shades on. I love you baby girl! 
 
May Allah bless our little family with more love and happiness

Too cute not to share here. :p
Yes people, ni la my husband yang konon gengster tu. He can also be a clown at times!
But I love you nevertheless sayang! 

A road trip in another country is not complete kalau takde sesi makan bekal.
Ketupat, sambal daging & sambal garing Ciknor jadi makanan paling sedap dalam dunia.

With my other half. Overlooking the Indian Ocean.
I want to travel the world with him. Even if we need to use a tongkat each. :p

I couldn't ask for more. They are the love of my life.

Third and fourth day pulak lebih kepada free and easy activities. Pagi tu kitorang jalan-jalan kat area Perth CBD yang sangat cantik tu. Pastu pegi Freemantle makan fish and chips yang super sedap. Perghhh hilang kempunan punya lama dok teringin nak makan fish n chips sedap. Akhirnya dapat jugak. Ni kalau teringin lagi sekali takkan nak kena pergi Aussie balik ni? Hmm, boleh kot, mana nak tau ada rezeki bawak adik Auni pulak nanti? kehkehkeh. Doakan la murah rezeki dapat baby lagi ye. Aminnnn.. :)


The Perth CBD at our back

Windy and sunny. I don't expect Perth to be that cold! Ingatkan panas macam Malaysia.
Sekali booleh tahan gigil jugak la. But I totally love it! Rindu gila kot nak sejuk-sejuk macam ni.

City view from King's Park

Near the blue boat house. Tak pegi situ sebab malas nak menapak dengan bawak budak kecik ni.

Ummi bagi chance Auni jadi favourite girlfriend Babah sekarang ni.

King's Park Botanical Garden.

Another city view from the King's Park

Tapi dalam banyak-banyak aktiviti, benda yang paling banyak kitorang buat adalah pegi Kmart. hahahaha. Almost everyday kot kitorang pegi. Padahal tak beli apa sangat pun. Just toys untuk Auni je pon. Tapi I rasa macam terapi gila bila dapat cuci mata kat situ. Semua barang yang kitorang aimed pulak besar sangat susah nak bawak balik. Sudahnya barang Auniiii jugak yang dapat. See how lucky you are Auni? Sebab tu Ummi and Babah marah kalau you sepah-sepahkan toys. Besar sikit lagi memang kena rotan kalau naughty tau!

Hari terakhir tu sempat jugak kitorang bawak Auni pegi jalan-jalan dekat playground dekat dengan rumah. tengok budak-budak main football. It was fun doing that since dekat Malaysia pun tak sempat nak buat tu semua. Satu sebab kekangan masa, lagi satu sebab panas berlengaih. hahahaha. Lagi satu, kitorang malas nak deal dengan golongan smokers yang mencemarkan alam kat taman permainan kanak-kanak. Niat di hati nak bawak anak main, sudahnya Ummi dengan Babah asyik jadi polis tegur orang yang merokok kat sana sini. Boring betoi macam tu. Yang kesiannya Auni la sebab kitorang jadi malas nak bawak sebab nanti asyik sakit hati. Meluat. :(

Mamai baru bangun tido. We wish to have longer time here.

Tenang gila dok sini. Simple playground, sebelah tu ada padang. Tak payah fancy-fancy pun.

Watching football.
Berani budak ni nak lari masuk dalam padang join abang-abang tu main.

It was very cold that night, but you seemed to enjoy it.
Nanti ada rezeki kita jalan-jalan Aussie lagi okay?

So, that's basically about it. I hope you enjoy looking at all the photos. Semoga Allah swt murahkan rezeki kita dapat peluang pegi jalan tempat lain pulak. I will try to write more in here okay. Nak tunggu print gambar-gambar ni semua dok tak nampak gaya lagi bila tu, so I guess my blog update will do for now. Till I see you again, tata! :)

Tuesday, January 17, 2017

Photos from Porto

Assalamualaikum,


Hi! Hari ni I nak share gambar yang husband I bagi masa dia jalan-jalan dekat Porto last weekend. It is the second largest city in Portugal after Lisbon. Porto ni I nampak berbeza sangat dengan European countries yang lain. Macam ada pengaruh Roman Empire sikit pun ye jugak. Tapi beza la. Ish taktau nak cakap macam mana sebab I tak tengok sendiri. 

Tengok gambar yang my husband share pun I rasa macam cantik dah, and I think they are too beautiful not to be shared here. Mana tau satu hari nanti ada peluang sampai sana. Ish teringin betoi nak pi belah-belah western Europe ni. InsyaAllah one day. 

Husband overlooks the remarkable Atlantic Ocean

















I really enjoy looking at these photos. Suasana cantik, cuaca pun cantik. Kalau I dengan Auni ada dalam tu mesti perfect! hehehe. Hint untuk husband. Let's quickly plan for our short family holiday, shall we? :p

Thursday, January 12, 2017

How did we celebrate our new year? Sending babah off for outstation job. :(

Assalamualaikum,


Hi! Happy New Year everyone! Kejap sangat masa berjalan tak perasan pun dah dekat 2 minggu dah kita dalam tahun 2017 kan? I have been very busy with exams, seminars, viva and whatnot, ni dah hujung-hujung ni baru rasa macam boleh bernafas sikit. Tu pun banyak lagi yang tak settle, cuma semua dah going towards the completion step. Phewww.


Anyway, my husband is away for a few weeks now. He is sent to work in Portugal at the moment. Jauh weh. Kalau dekat dah lama I angkut Auni ikut babah dia kerja. Tapi memandangkan jauh yang amat, pastu tiket mahal pulak tu, bertabah je la tinggal dengan Auni dekat sini. hukhuk. But we miss him terribly already.


Sending babah at the airport. First time ni nak jauh dengan anak.
Bini dah biasa kena tinggai. hehe.


Clearly she didn't know what was going on that day.

Am in Braga, Portugal. Sorry husband letak gambar selfie ni. >_<
But I think he looks good here. :)

So far, Auni is doing good. Walaupun dia tak boleh cakap lagi, but I know she is missing her babah so much. Mana taknya, tiap-tiap petang mesti dia tunggu babah balik kerja. Dengar bunyi moto yang kuat tu dari jauh dia yang kat dalam rumah ni dah teruja. Tungguuu ja babah masuk, pastu belum sempat bukak jaket lagi dah tak sabaq-sabaq suruh dukung dia. Pastu kalau sempat biasanya kitorang akan bawak dia pusing-pusing naik moto.


Aktiviti petang anak beranak. Melawat kawasan taman naik moto.


Malam-malam pulak, while I was busy doing my chores, Auni akan spend at least a good one hour with her babah. Bergusti la, layan main toys, baca buku, ataupun teman tengok Didi & Friends sampai la I siap kerja and ready nak bagi dia tidoq. Macam tu la rutin tiap-tiap malam. Sekarang mesti dia pelik kenapa dah lama babah tak balik. huhu. 


Budak-budak besaq Auni ni kan tak reti nak cakap lagi. So they cannot really express their exact feeling. The most we can do now is to communicate via video or voice calls (thanks to the technology that we have here). Mula-mula Auni tengok babah dia dalam phone dia terus kiss the phone and try nak pegang screen. Menitik jugak ayaq mata ummi yang berhati tisu ni. hukhuk.


Tapi Alhamdulillah I duduk dekat dengan rumah parents I. So I angkut Auni balik duduk sana sepanjang my husband takde ni. Takleh bayang kalau dok rumah sorang dengan Auni, mau tiap-tiap malam menangis suruh Am balik cepat.hahaha. At least kat rumah mak ada ramai orang boleh tolong layan Auni, tak la dia terasa macam kena tinggal sangat kan.


My good girl Auni. Ummi loves you. 

Geng dengan maktok. 


Tapi kan, sedaq tak sedaq, dah seminggu babah takde. Maknanya tak lama lagi babah dah nak balik, yeay!! Teruja gila, tak sabaq nak tengok expression Auni bila ambik babah dekat airport nanti. Counting days! :)


See you soon babah! We miss you so much already!


Wednesday, December 21, 2016

Shopping makes you happy

Assalamualaikum,


Hi, it's me again! I just got back from lunch sebelum sambung buat kerja I rasa nak menulis la pulak. The era of blogging has slowed down, kan? Makin kurang orang yang blog dah sekarang ni. I pun pemalas jugak tapi kadang-kadang bila rasa nak membebel tu I think I will always come back to this space.


I have been blogging for almost 8 years now. There are so many memories written in here. Kalau I teringat nak baca apa-apa balik I can just go back to that entry. So I rasa I akan terus menulis even though blogging is no longer relevant in future. Nanti Auni besar boleh suruh dia baca balik cerita dia masa kecik-kecik. :)


Anyway, last weekend was awesome! Well to me at least. But I know my little girl was happy too. Kitorang pegi Gurney Plaza bawak Auni jalan-jalan and shopping. I dengan my husband cukup malas nak masuk area Penang Island on weekend sebab kitorang hari-hari kena masuk sini masa hari kerja. Tapi sebab teringat sangat nak makan dekat Black Canyon, so last Saturday pegi la jugak. Pasrah je la kalau kereta banyak pun. huhu.


But surprisingly, the traffic wasn't that bad that day! Of course la guna bantuan Waze bawak jalan yang tak kena jem, so kitorang sampai dekat Gurney Plaza peacefully! Orang tak ramai sangat and parking pun senang, which was unusual for a crowded place like that. Sampai je terus pegi Black Canyon for lunch! Foods were great, Auni pun good girl tak buat hal langsung, so we had a good time indulging authentic Thai food there.

Thank you Auni for behaving so well walaupung hujung-hujung dah mula tunjuk bosan sikit.


Lepas tu pegi Daiso cari barang sikit, then pegi Toy's R Us cari mainan untuk Auni. Kesian dia jarang dapat mainan yang best-best so hari tu ingat nak cari apa-apa la yang sesuai since Auni pun dah pandai main sekarang. Ada a few yang okay so terus je beli and I became a member instantly. Senang kalau nak beli lagi next time.


Lepas solat apa semua, I singgah kedai baju yang I pernah beli untuk Auni dulu. Nama kedai tu TongTai (tak komersial langsung nama haha :p), ada 3 je dekat Malaysia, I pun lupa dah kat mana selain Penang. Dah la harga murah, pastu berkualiti pulak material dia, design comel-comel pulak tu. Beli satu percuma satu, so terus jadi rambang mata taktau nak pilih mana. haha. Next time nak pi lagi la kat situ.

Pakai ropol-ropol tapi nangis. haha.
Salah satu baju yang I beli dekat Tong Tai. Suka sangat!:)


From there, kitorang pi Popular nak cari buku untuk Auni. Sekarang dia tengah fasa suka betoi tengok buku bergambar. So nak tambah koleksi la taut dia bosan dengan yang dok ada. Jumpa satu set buku yang sesuai untuk babies harga lepas discount RM30, apa lagi terus ambik. Wahh memang shopping untuk anak ja hari ni. Semua barang dia saja. Tapi I happy gila sebab rasa macam dah lama sangat tak berbelanja. :p


Ganas sangat cara duduk tu anak oii.. 


Muka takdak perasaan Auni. T___T


Haaa reti pun senyum. 


Siap shopping semua tu kitorang terus balik. See, simple activity but everyone's happy. Yang paling happy mestila I sebab dapat shopping walaupun bukan untuk diri sendiri. Selagi tak beli tu I rasa gataiiii ja tapak tangan. Now dah boleh diam sat, tunggu gaji bulan depan pulak. hahaha. :p