Monday, November 21, 2016

Our weekend routine

Assalamualaikum,


Hi semua! Hopefully semua orang sihat-sihat je. I am good Alhamdulillah. Lepas 2 minggu yang memenatkan, minggu ni I masuk office macam biasa balik. Auni demam on and off mula dari 2 minggu lepas. Her temperature hiked up until 40 degrees, lepas tu turun naik turun naik dalam 4 hari. Bila dah okay sikit keluar pulak campak yang halus-halus tu. So kena kuarantin lagi dekat rumah dalam seminggu. Now she has fully recovered and back to her normal cheeky self. Alhamdulillah.


Auni at 9 and half month.
Taken this morning. Budak baru baik demam.


Penat gila weh bila anak tak sihat ni. I dengan Am dua-dua mentally and physically exhausted. Mana taknya, otak asyik fikir bila Auni nak okay, pastu tido memang tak ikut masa la sebab nak kena monitor dia punya temperature, pastu bagi makan ubat pulak like every two to four hours. Selagi dia tak sihat, tak sudah-sudah otak kitorang ni dok fikir macam-macam. Camni rupanya bila dah jadi parents ni. Really not easy I tell you.


Tapi bila Auni dah okay, kitorang rasa lega gila and continue our life like usual. So lepas 2 minggu betapa kat rumah tak pi mana-mana pun kecuali klinik dengan beli barang dapur, semalam I claimed my dessert and coffee upah jaga anak 2 minggu from my husband. hahahaha. Ada ka patut mintak upah? Kong asam punya bini. No lah, I just want to fulfil my sweet craving lepas 2 minggu yang memenatkan. 


So semalam taktau nak pi mana, we ended up having our tea time dekat Secret Recipe Bertam saja. Jauh gila dari rumah. Dalam 4km jugak la, with 10 minit drive. hahahaha. Jauh SANGAT! Puii. Bukan apa, malas nak fikir pi jauh-jauh semata-mata untuk minum petang. Dekat situ ada nice cakes, brewed coffee, and most importantly child friendly. So, off we go to Secret Recipe.


We ordered 2 slices of cake. I nak makan Odyssey Premium, tapi habis pulak. So order my all time favourite chocolate indulgence, Am pulak ambik red velvet. We were lucky sebab ada tea time special, beli sepotong cake, free 1 beverage. Kalau nak air sedap-sedap cuma tambah RM2 saja. So kitorang ambik sorang satu coffee. Hot mocha for me, iced hazelnut latte for him. Auni? Tengok saja. hahahaha. Kejam punya mak. Tunggu besaq sikit kita boleh minum sama-sama ye anak. :p


Takleh ganas lagi ke muka tu bang?
Muka je ganas, tapi hati ada taman. Kan? hakhak. :p


Auni and her innocent look. Jangan percaya.
Otak dia penuh dengan agenda. 


Lepas dah siap minum, kitorang pi Mydin beli barang basah sikit, singgah kedai perabot favourite kat Bagan Ajam beli penghadang pintu, pastu balik rumah my parents dekat Teluk Air Tawar lepak-lepak sampai malam. Haa macam tu la weekend kitorang kalau takde pi mana-mana. Nampak simple je, tapi seronok je dapat spend quality time dengan family kan. :)


Sekarang dah mula tumbuh gigi.
I die! T__T

Wednesday, November 9, 2016

Dari mana budak-budak dapat tenaga banyak sangat haa?

Assalamualaikum,


video


Ha, awal-awal lagi I letak video Auni. First time kan letak video dia dalam ni? Bukan apa, selama ni I taktau cemana nak transfer video dalam phone ke PC, tapi semalam godek-godek berjaya pulak. So baik simpan apa-apa kenangan dengan Auni kat dalam ni kan. Esok dia besaq boleh suruh dia tengok sendiri cemana peel dia time kecik. hihi.


Sekarang ni dia dalam fasa NAK MAIN DOPLOH PAT JAM!! Ya Allah kadang-kadang taktau nak handle macam mana. Dia punya bertenaga pakai bateri cap apa pun taktau la. Sanggup tak tidoq pun takpa yang penting dapat main. Yang tak tahan ni kami mak pak dia la. Kadang-kadang dia main sorang-sorang, kami dah hanyut dibuai mimpi dulu dah. huhu.


Macam dalam video atas tu, dia dah terlampau mengantuk dah tu, tapi sanggup tahan mata buat bunyi-bunyian sebab takut tertido dalam kereta. Kalau lah I yang dapat dok dalam seat empuk camtu, rasanya belum keluar simpang Bertam Lakeside lagi I dah selamatttt dah kot. hahaha. 


Am selalu kutuk I, dulu kalau travel balik kampung, belum sampai tol juru lagi I dah lelap, pastu tiba-tiba sedar dah sampai tol Jasin. hahaha. Sekarang ni bila dah ada anak, JANGAN HARAP!! Seminit pun takdan nak lelap. Siap pakej kena nyanyi lagu Didi and Friends sepanjang perjalanan. Apa la nasibbbb. T____T


Okaylah, nak siap-siap pi kelas dah ni. Nanti kalau ada masa I upload lagi video-video Auni kat dalam ni. See you soon! Tata.

Wednesday, November 2, 2016

The best 31 years of my life

Assalamualaikum,


It's my 31st birthday today! 

I wish nothing but the best for myself.

Dear Allah, thanks for making me see another year. 

I am extremely grateful for all the blessings that you have given me.

Thanks Allah for the gift of life.

Love,
Amirah 
November 2nd 2016.

Tuesday, November 1, 2016

Taiping. Gem in a small town.

Assalamualaikum,


Hi everyone! It's November already!! And hey, do you know that November is my favourite month of the year! Why? Because it's my birthday month, and I think orang yang lahir bulan November is awesome!! hahaha. Just kidding. 


Hari ni I nak rekod sikit cerita pergi Taiping cuti Deepavali baru-baru ni. Duhh Taiping je? Dekat gila dengan Penang tu pun nak cerita? hahaha. Suka hati la kan. Walaupun cuti-cuti dekat, tapi I rasa macam seronok sangat sebab I gotta spend quality time with my nuclear family. 


Sekarang ni masa rasa cepat sangat berjalan. Nak curi masa plan proper vacation asyik tak sempat je. So bila ada je masa sikit, I dengan Am akan curi-curi bawak Auni pegi mana-mana yang kitorang boleh spend masa doing new things together. So last weekend, we decided to go to Taiping.


Kitorang duduk dekat Hotel Seri Malaysia. Murah je, satu malam RM120 including breakfast for two. Location wise memang best sebab dekat dengan semua benda. Tapi hotel ni dah season sikit la, service pun tak berapa professional, nak complaint lebih-lebih malas pulok. So layankan aje la, nasib baik murah. Kalau charge mahal memang nak kena la.


Depan pintu masuk hotel.
Auni muka blur pagi-pagi kena keluar. haha.


Kitorang sampai hari Jumaat tengahari, terus boleh check in sebab dah ada bilik kosong. Tunggu Am pi solat Jumaat jap, pastu terus keluar petang tu pi cari makan apa-apa yang patut. Mula-mula sekali cari Cendol Bismillah. Guna Waze je confirm sampai punya. Sedap gila cendol pulut dia sebab pulut tu ada rasa smokey. Rasanya semua yang pi pun akan order cendol pulut. So next time kalau pi situ memang nak makan lagi.


Cendol Bismillah. Kesiannya Auni buat muka macam tu.
Ummi makan on your behalf je okay? :)


Lepas tu plan nak pi makan yong tau foo pulak. Tapi sebab kenyang lagi dengan cendol kitorang pusing-pusing Taiping Mall dulu yang ada dekat sebelah pusat penjaja makanan tu. Lepas dah sejam lebih berjalan lompat-lompat sikit bagi cendol turun bawah sikit, now ada space untuk yong tau foo pulak masuk. hahaha.


So macam biasa la, ambik serba sikit segala mak nenek yang ada kat atas counter tu, total RM19. Tapi sepinggan penuh la makan dua orang sampai senak. haha. Jauh lagi murah dari pasembor padang kota yang I rasa overpriced tu. So okay jugak la yong tau foo ni. Ada a few stalls yang jual yong tau foo. Tapi rasanya tak beza banyak pun. Gambar takde sebab ada dalam tepon Am. Tapi kalau search memang banyak la ada gambar dlaam internet ni.


Lepas kenyang makan yang tau foo, kitorang balik bilik rehat-rehat. Bagi Auni tidoq dulu sekejap. Jalan dengan budak kecik ni macam ni la, kena consider masa rehat dia jugak, kalau tak nanti dia cranky lagi payah. Tapi Alhamdulillah, so far Auni takde masalah kalau bawak jalan-jalan sebab dia memang sukaaaaa sangat jalan. hahaha. Ni kenan perangai mak dia yang kuat berjalan masa pregnant la ni. :p


Malam tu takde plan nak makan mana pun sebab kenyang lagi, konon nak cari berger je la. So kitorang keluar la pegi Aeon Taiping yang dekat jugak dengan hotel. Sekali bila dah pusing-psuing dalam tu, terrrrrrmakan kat Black Canyon. hahahaha. Konon takmau makan. Puii. Sorang makan nasik, sorang makan pad thai. Dear caloriessss, come to mommah!! :P


Konon takmau makan. Tapi dua-dua ni linchennnnn. :p


Ingatkan bila dah makan berat takmau berger dah? Jangan harap. Berger tetap dicari. Kitorang pi tapau coffee dulu dekat Mc Cafe, pastu beli berger dekat area town. Bawak balik makan kat bilik sambil hujan renyai-renyai pulak malam tu. Perghh nikmat dia taktau nak kata macam mana. Seminggu haku lari dari weighing scale takut nak timbang. hahaha.


Esok paginya bangun breakfast dekat hotel, makan ala kadar je sebab tak menarik sangat dia punya buffet spread, dengan service pulak yang macam hampeh lagi la takde mood nak makan. Kitorang makan laju-laju sekadar ambik syarat pastu terus keluar jalan-jalan kat taman tasik sebelah hotel tu.


This place is major love!! I taktau kenapa but I reaalllyy like this place. Rasa macam tenang sangat I could stay there forever. Dengan pokok-pokok yang besar, pastu hijauuuu je nampak sekeliling kawasan tu I rasa it's a perfect place for you to spend time with your loved ones. Takyah buat apa-apa pun takpa, duduk je or jalan-jalan keliling tu, I rasa seronok dah. Ni aging sign ke apa ni? hahaha. :p


Pardon my striking outfit. Konsep dia pakai apa saja yang ada.
Tak kose la nak pakai lelawa pi jalan kat tasik je pon. 


Our little family.


Senyum sikit plis dear missy.


Ni muka budak yang paling tak excited. hahaha.
Kacau dia punya nap time memang macam ni la gaya dia.


Lepas puas pusing-pusing kat situ, kitorang balik bilik, bagi Auni tido seround sebab konon-konon penat la pusing tasik. haha. I kemas-kemas beg pastu terus check out sharp at 12pm. Sebelum balik tu singgah makan dekat the famous Koeyteow Doli. But I personally think the foods there are slightly overpriced, and also overrated. Taste pun biasa ja, not up to my liking. So nothing to shout out about this place.


Inside the restaurant. Fully air-conditioned.


Overpriced and overrated. Left small-RM5.50, right big-RM7.50. What???
Maybe because I have tasted something wayy better than this one so I found this to be too average. 

Sebelum Auni mula meragam takmau duduk diam.


So, that's how we ended up our short getaway in Taiping. Walaupun singkat and dekat je, tapi quality sangat masa yang we all dapat spend dengan Auni. We will do this again next time. Cari tempat yang dekat-dekat pun okay dah. Yang penting anak beranak happy. Yang paling happy dah tentu-tentu lah we olssss punya perut akibat makan yang tak henti-henti. Now I want to cry a river. T___T

Thursday, October 20, 2016

Auni's feeding diary - Her first solid foods

Assalamualaikum,


Hari ni I nak record sikit macam mana I prepare foods untuk Auni selama ni. She has been eating solid foods for almost three months now and Alhamdulillah setakat ni takde allergy yang teruk lagi. Hari tu je ada rashes sikit lepas I try bagi dia red meat. So buat masa ni hold dulu red meat, I banyak bagi dia makan fruits and veges, campur dengan ikan bilis atau ayam.


Ikan belum bagi lagi buat masa ni. Hmm, rasanya nak try bagi ikan la pulak lepas ni. I masak bubur untuk Auni tiap-tiap pagi lepas subuh macam tu. Biasanya masak bubur ni lama, tapi sebab I dah blend beras awal-awal, so takde la lama sangat nak tunggu bubur masak.


Beras dan ikan bilis yang I dah bakar dalam oven, pastu blend halus. Senang kerja.


Ohhh, I even prepared fruit and vege purees weekly. Kiranya I akan buat stock puree untuk seminggu, so tiap-tiap pagi I tinggal masak bubur, campur dengan ikan bilik atau ayam, then masukkan puree je. Easy peasy! Cuma time prepare puree tu renyah sikit la sebab I buat banyak-banyak sekaligus cukup untuk seminggu.


Frozen purees. 1 week supply.


Freezer ni dah patut tukar jadi hak milik Auni.
Kitorang punya makanan secoet je terselit kat celah belakang sana.
Yang lain semua occupied untuk susu and makanan dia. 


Untuk prepare semua makanan Auni, I tak beli pun segala mak nenek steamer with blender apa semua tu. Mula-mula memang teringin nak beli sebab tengok macam senang gila kalau pakai menda alah tu. Tapi bila fikir balik, buatnya kalau perangai hangat-hangat taik ayam je tak ke membazirnya jadinya. So I decided to go back to the old style. Steam dalam penapis sayur, letak dalam periuk besaq. hahaha. Ala macam mak-mak kita dulu. Mana ada gajet canggih pun. Tapi sihat walafiat je kita sampai sekarang kan? :p


Bila dah ada frozen purees semua tu, tiap-tiap pagi I tinggal masak bubur je, then pilih la nak bagi dia flavour apa. Kalau rasa nak bagi manis sikit I letak buah, kalau rasa nak bagi kurang manis I letak sayur, kadang-kadang I campur je buah dengan sayur. Sebenarnya ikut dan je la. 


Broccoli with apple


Dates with broccoli


Japanese sweet potato

Biasanya I masak pagi untuk hantar ke nursery, and satu bekas untuk makan kat rumah bila balik petang tu. I tak la rajin sangat nak masak fresh every time nak makan. huhu. Setakat ni Auni jenis yang telan apa saja. Tak banyak songeh la sangat. Dah besaq nanti kalau buat perangai nak memilih siap!


Bekal Auni, satu makan tengahari, satu lagi dinner kat rumah.


Budak suka makan.
Dah berapa kali insiden mangkuk terbalik. hahaha.


Hopefully semangat memasak ni continues sampai Auni besaq. Seronok sebenarnya bagi anak makan dengan air tangan sendiri. I promise myself, kalau Auni ada adik nanti pun I nak rajin macam ni jugak. Tak fair la kalau anak sulung je nak buat semua yang terbaik kan? :) 









Wednesday, October 19, 2016

Hello! I am still here :)

Assalamualaikum,


Just a quick update to tell you that I am still alive. haha. Tiap-tiap kali semester bukak mesti jadi super busy sampai rasa tak cukup kaki tangan nak buat semua benda. I have a note book yang I akan tulis semuaaa benda yang I kena buat weekly, tapi yang geramnya, tiap-tiap minggu mesti ada ja kerja yang I kena bawak ke minggu depan sebab tak sempat siap. And yet my husband still thinks yang lecturer ni takdak kerja. Pffft.


Cakap pasai kerja ni sampai ke sudah takkan habis rasanya. Ni baru dapat surat minggu depan I kena attend majlis konvokesyen sebagai wakil school. Hadoih.I don't mind attending event like that, but you know, Monday morning traffic is nightmare. Pukul berapa I nak keluar rumah ni to make sure that I will get there on time?? Dah la musim konvo ni parking hazab yang amat, nak usung jubah lagi sampai ke dewan, mintak-mintak jangan la hujan pagi tu. huhu.


Anyway, dah lama tak update pasai Auni. Dia dah masuk 8 bulan setengah dah pun. Makin melasak, hari-hari adaaaa je akai dia nak attention dari orang. Makan ikut mood, kadang-kadang lajuu je telan blup blup, tak sampai lima menet habis semangkuk. Tapi kalau kena mood malas, dia makan sikit-sikit sambil tengok tv. Jenuh nak suap sampai dekat setengah jam. Tapi tetap akan habis semangkuk jugak. Cuma lambat la.


Latest picture taken this morning.
Muka blur pagi-pagi kena bangun pegi school.


Her current favourite thing to do.
Berdiri kat mana-mana tempat yang boleh. Meniti from end to end.


Sekarang ni I dengan Am akan cuba habiskan sebanyak masa dengan Auni selagi boleh. You know working parents, berapa jam je sehari dapat main dengan anak kan? Tapi I syukur jugak sebab my work is kind of flexible. Takde la terkejar-kejar nak keluar rumah pagi-pagi buta hantar anak dekat orang. Balik tu I akan ambik seawal mungkin yang I dapat, and then kalau Am balik awal, bawak Auni pusing-pusing naik motor.


Kesayangan.
My daughter and my boyfriend. :p


Cubaan selfie berjaya. Biasanya satu dari sepuluh je yang okay.
Lain semua Auni buat tak layan. T___T

Weekend pun kitorang seboleh-bolehnya akan bawak Auni jalan-jalan. Habis semua malls dah pi, naik boring sampai taktau nak pi mana dah pun. Tapi sebab Auni sukaaaa sangat bila bawak jalan-jalan, tiap-tiap minggu kena jugak plan for something. Paling tidak pun bawak dia pusing-pusing dekat taman mainan. Nanti besaq sikit boleh bawak pegi zoo ke apa pulak. Baru syok sikit.


Eh time's up! I nak solat and then siap-siap pi kelas dah ni. By the way, semester ni bukan I bagi lecture je, I sendiri pun kena attend kelas Bahasa Melayu Peringkat Maju. Pergh, bukan main lagi nama course. Apa-apa je lah, yang penting pass final exam nanti and cukup syarat untuk confirmation sudah lah. Alright, see you soon everyone! Tata. 

Friday, August 19, 2016

Quick update of me and my little family

Assalamualaikum,


Hai semua! I baru lepas habis meeting dengan semua staff school maths. Hectic gila schedule this week. Next week pun sama jugak. Ada a few tasks to be completed and the deadlines are all next week. Some of the important things were already done, but some are still not. Tapi kena siapkan hari ni jugak. huhu. Pening kepala weh. T__T


To me, hal berkaitan kerja hanya boleh buat masa kat tempat kerja saja. Balik rumah? Big no!! Bukan takmau, tapi takkan boleh / takkan sempat. Well I don't know how other moms do it, tapi I memang tak sempat langsung nak fikir pasal kerja masa kat rumah. Sempat la check email kejap, tick as star kalau benda penting, then duduk la kau dalam email tu sampai esok baru aku cek balik. huhu. 


I think, priority at home would be my husband and my daughter. Now Auni la yang bolot semua. Nasib dapat suami yang faham. Kadang-kadang lepas makan air pun tak sempat nak hidang sebab si kecik tu dah resah takmau duduk dah. Dia biasanya bagi chance untuk makan tu cukup-cukup masa ja. Nak sembang borak-borak kosong lepas makan? Jangan harap! Mula la taktik kotor merengek nak suruh mengadap dia saja. huhu.


Eh, lama tak sembang pasai Auni kan. She's 6 months now. Akai boleh tahan asyik nak main saja. I have introduced solids to her. Tapi belum mula bagi nasik lagi buat masa ni. Bagi veges and fruits dulu. Tengok sebulan dua lagi boleh start bagi nasik rasanya. So far dia enjoy je makan, taktau la kalau besaq sikit nanti macamana. Hopefully ok la. :)


My 6-month baby. Where did the time go?
Cepat sangat besaq ni. 


Ohh dah banyak kali dok nak save gambaq kenangan time raya dalam ni. Tapi asyikkk la tak sempat nak mengadap blog. Ni dah alang-alang update ni tepek je la sekali. Bukan apa, kenangan first time beraya dengan anak sulung kan. Kalau peram dalam folder gambaq rasanya sampai tua la tak tengok balik dah kenangan tu semua. At least dalam ni nanti kalau Auni besaq boleh suruh dia baca sendiri. Amboi jauh sangat plan tu. :D


Our first Syawal with Auni. Raya di Jasin.
Riben besaq-besaq tu nak pi mana cik kak? :p


Third day of Syawal dah balik Penang.
Jalan-jalan raya rumah sedara.

Fourth day of Syawal di rumah maktok tokwan Penang.

Tuesday, August 9, 2016

The reason for not blogging much these days

Assalamualaikum everyone,


Wahhh lamanya break. Konon hari tu raya break aje kan? Ni raya pun dah habis baru muncul balik. hahaha. Tu pun rasanya timbul sekejap aje ni. Nanti bila semester baru bukak, berbulan-bulan jugak hilang nampak gayanya. :p 


Well, my life was a bit chaotic in the past 3 weeks. Ada kursus wajib untuk pengesahan jawatan selama tiga minggu berturut-turut. Tiga minggu kursus 8am-5pm. Maknanya I keluar rumah hari-hari sebelum pukul 7am. Tu pun sangkut jem jugak, pukul 8.30am baru sampai USM. Tiap-tiap hari kena bangun pukul 5am sebab nak uruskan macam-macam sebelum keluar pagi-pagi. Penat weh.


Tapi bila dah final week tu, I ikut Pakcik Waze, dia bawak ikut jalan dalam. Bertam - Tasik Gelugor -Jarak - Penanti - BKE - Seberang Jaya - Penang Bridge - USM. I keluar rumah pukul 7.20am, pukul 8.10am dah sampai USM. Yahuuuu. Jimat minyak sebab tak payah stuck dalam complete stand still traffic. Cepat pun cepat, I pun happy. :)


So lepas ni kalau ada info kata accident ke hapa memang aku ikut jalan belakang tu je la. Walaupun jauh sikit (extra 10km dari jalan biasa), tapi lagi jimat masa dan minyak. Perjalanan pun tenang je lalu kot kampung-kampung orang. Cuma kalau ada kereta yang bawak 50km/h memang mengundang makian la jugak sebab jalan kecik susah nak potong. hikhik.


Okay back to the courses that I have attended, satu Kursus P&P lagi satu Kursus PTM. Takleh tulis nama penuh sebab sat lagi orang google keluaq blog ni mampoih. :p Tapi untuk ahli akademik, kursus P&P tu memang wajib la tak kira you mengajaq kat universiti mana pun. Kursus PTM pulak wajib untuk SEMUA lantikan baru kakitangan kerajaan tak kira gred dan pangkat. Dari gred 11 sampai gred 54 semua sekali. Tak boleh lari punya.


Kursus P&P was surprisingly fun! Dari apa yang I dengaq sebelum ni kata macam tak best and bosan je. But this time was different. Maybe the organizer dah ambik kira comments peserta-peserta sesi yang lepas, and upgraded their programme in terms of time management, selection of speakers, sharing sessions, foods and so on. So I think I was lucky sebab sesi kali ni memang best! Tak sedaq pun sebenaqnya 2 minggu dalam kursus tu.


Foods was okay. Banyak hari yang I tak makan sebab puasa Syawal.


Some of the newly appointed lecturers. Tapi ada yang experience 20 tahun dah pun.
Sebelum ni mostly kerja dalam industry. I antara yang pengalaman paling cetek kat situ.


Kursus PTM pulak, ada yang best, and ada yang , err.., bosan gila nak mati. Tapi yang tak best tu sikit je la, most of the time was entertaining and informative! Best sebab banyak benda jugak yang diorang kongsi yang I tak pernah tau pun selama dah masuk kerja 2 tahun ni. Yang mana yang tak best tu, I didn't complaint much, I slept throughout the session. I'm sorry but I really couldn't help it. Ngantuk la weh Auni ajak main malam-malam. hahaha. Salahkan anak pulok. >_<


Kantoi main tepon masa topik boring. hakhak. :p


Group work was always fun!


Dapat jawab soalan depa bagi hadiah. hahaha.


All in all, I am glad sebab I dah tamatkan dua kursus wajib dalam proses untuk sahkan jawatan di USM ni. Tapi ni pun belum cukup syarat lagi. Ada a few more tasks to complete within the next two years. Hopefully semua proses untuk I bergelar pensyarah tetap di sini berjalan lancar. Aminn. :)

Thursday, June 30, 2016

Sebelum menjelang Aidilfitri

Assalamualaikum,


Hi everyone! Just a quick update sebab I tengah tunggu turn untuk attend Viva Presentation at 2pm. Semester ni I ada dua orang Masters students yang dah completed their courses and dissertations. Fuhh legaaaa. They have worked really hard so I gave them marks according to what they really deserve. InsyaAllah both of them will graduate with flying colours.


Selain student master, I jugak jadi supervisor untuk 4 orang Final Year students. Empat-empat orang dah presented their FYP and I think all of them did well. So in total, six of my babies will be graduating soon. Yeayy!! Excited weh. Maklumla I kan staff baru, kira depa semua ni anak sulung I la. hahaha.


My FYP students right after their presentation.
Congratulations everyone!

Ohh by the way, petang ni I akan balik kampung, InsyaAllah. Excited nak raya dah ni tinggal lagi 5 hari je. Tahun ni balik raya dekat Melaka dulu. Persiapan tahun ni ala kadar je, sama macam tahun-tahun lepas. Takdak apa sangat pun.


Kuih raya tunjuk. haha.


Kuih raya semua main order ja. Bawak balik kampung sikit, bagi rumah my mum sikit, pastu tinggal dekat rumah sikit. Kot sapa nak mai raya rumah kitorang nanti ada la jugak benda yang boleh jamu. Kalo gamak takdak apa sangat, kitorang order KFC Delivery je la. hahaha. :p


Baju raya pulak, tahun ni we decided to go for purple. Eh bukan tahun lepas pun purple ka? Takpa tahun ni dark purple tak sama sangat dengan yang tahun lepas punya. Semua sebab nak ikut baju Auni yang I dah beli awal-awal lagi. So mak pak dia kena la ikut dia. Ni sebab nak ambik gambaq kenangan punya pasai. Maklumla first time beraya dengan anak. Bagi can la. hihi.


Okay la, gotta get ready for my session. Kalau dah tak sempat jenguk dah sampai raya nanti I nak mintak maaf la kalau ada terkasar bahasa tulis yang bukan-bukan selama ni ya? Kalau ada terkecik hati ka apa ka, mintak maaf okay.


This is Auni's first Hari Raya with Ummi and Babah.
We are so excited! :)


Till then, 

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR BATIN

Wednesday, June 22, 2016

Peristiwa Ramadhan. Cuti Nuzul Al-Quran.

Assalamualaikum,




Salam 17 Ramadhan, hari yang paling bersejarah dalam perjalanan kitab suci umat Islam, Nuzul Al-Quran. Ada beberapa negeri di Malaysia yang cuti sempena peristiwa bersejarah ni, termasuklah Penang. Tapi!! Dalam pada semua orang tau tentang cuti ni, ada jugak yang taktau rupanya. hahaha.


Sapa yang sengal sangat tak perasan hari cuti tu??? Aku la tuuuuu!!! hahaha. Meh nak tunjal sikit dahi sendiri sebab tak alert dengan cuti. Tak pepasal bangun pagi-pagi kelam kabut siap barang semua sebab ingat dah lambat nak kena masuk opis. Haihhhh.


Tak cukup kaki tangan pagi tadi pump susu untuk fresh milk Auni, defrost susu untuk stock frozen milk untuk bawak pi taska, pack beg baju Auni, pack pump and bottles untuk sesi pumping dekat office, pi balik pi balik dari bilik ke dapoq konon-konon sebab dah lambat.


Pastu yang paling kesian, angkat Auni yang tengah nyenyak tido dalam buaian masuk dalam kereta. Nasib baik hari ni dia good mood boleh main-main dengan toys gantung yang kat dalam kereta sepanjang perjalanan nak pergi school tu. Kalau tengah mood swing mau melalak dia kena kejut bangun pagi. hihi.


Auni leka main mainan yang gantung dalam kereta.
Habis kereta Babah jadi kereta berhias anak punya pasal.
Kalau bukan sebab anak, JANGAN HARAP!


Sekali bila sampai depan main gate LPPKN, tengok gate TUTUP. Aikkk, sejak bila pulak main gate ni tutup? Biasa bukak je, just angkat tangan dekat guard pastu masuk terus je. Hari ni tutup pulak. Nampak muka makcik guard tu blur. I cakap la nak hantar anak kat taska, sekali dia cakap, "Hari ni semua orang cuti dikk, takdak sapa pun yang mai hari ni".


I was like, Uh-ohhh. Cuti. Damn it. Tapi sebab nak cover malu, I cakap, "Saya kerja hari ni makcik, tu yang tak perasan Penang cuti". Tapi dalam hati dah rasa macam nak pakai topeng Ultraman terbang la la tu jugak. hahahaha. So I cakap, "Takpa la makcik, saya balik dulu naaa. Assalamualaikum".


I reverse kereta pelan-pelan, bila agak jauh sikit terus pecut kereta laju-laju rasa macam takmo jumpa makcik guard tu lagi dah. hahaha. But that's not possible. Semua orang perasan weh kereta ko yang warna hijau katak pisang tu. Esok mesti makcik tu perasan, budak ni la yang dating anta anak time-time cuti tu. hahahaha.


Jom gelakkan Ummi yang sengal ni.
hahahaha.