Friday, August 19, 2016

Quick update of me and my little family

Assalamualaikum,


Hai semua! I baru lepas habis meeting dengan semua staff school maths. Hectic gila schedule this week. Next week pun sama jugak. Ada a few tasks to be completed and the deadlines are all next week. Some of the important things were already done, but some are still not. Tapi kena siapkan hari ni jugak. huhu. Pening kepala weh. T__T


To me, hal berkaitan kerja hanya boleh buat masa kat tempat kerja saja. Balik rumah? Big no!! Bukan takmau, tapi takkan boleh / takkan sempat. Well I don't know how other moms do it, tapi I memang tak sempat langsung nak fikir pasal kerja masa kat rumah. Sempat la check email kejap, tick as star kalau benda penting, then duduk la kau dalam email tu sampai esok baru aku cek balik. huhu. 


I think, priority at home would be my husband and my daughter. Now Auni la yang bolot semua. Nasib dapat suami yang faham. Kadang-kadang lepas makan air pun tak sempat nak hidang sebab si kecik tu dah resah takmau duduk dah. Dia biasanya bagi chance untuk makan tu cukup-cukup masa ja. Nak sembang borak-borak kosong lepas makan? Jangan harap! Mula la taktik kotor merengek nak suruh mengadap dia saja. huhu.


Eh, lama tak sembang pasai Auni kan. She's 6 months now. Akai boleh tahan asyik nak main saja. I have introduced solids to her. Tapi belum mula bagi nasik lagi buat masa ni. Bagi veges and fruits dulu. Tengok sebulan dua lagi boleh start bagi nasik rasanya. So far dia enjoy je makan, taktau la kalau besaq sikit nanti macamana. Hopefully ok la. :)


My 6-month baby. Where did the time go?
Cepat sangat besaq ni. 


Ohh dah banyak kali dok nak save gambaq kenangan time raya dalam ni. Tapi asyikkk la tak sempat nak mengadap blog. Ni dah alang-alang update ni tepek je la sekali. Bukan apa, kenangan first time beraya dengan anak sulung kan. Kalau peram dalam folder gambaq rasanya sampai tua la tak tengok balik dah kenangan tu semua. At least dalam ni nanti kalau Auni besaq boleh suruh dia baca sendiri. Amboi jauh sangat plan tu. :D


Our first Syawal with Auni. Raya di Jasin.
Riben besaq-besaq tu nak pi mana cik kak? :p


Third day of Syawal dah balik Penang.
Jalan-jalan raya rumah sedara.

Fourth day of Syawal di rumah maktok tokwan Penang.

Tuesday, August 9, 2016

The reason for not blogging much these days

Assalamualaikum everyone,


Wahhh lamanya break. Konon hari tu raya break aje kan? Ni raya pun dah habis baru muncul balik. hahaha. Tu pun rasanya timbul sekejap aje ni. Nanti bila semester baru bukak, berbulan-bulan jugak hilang nampak gayanya. :p 


Well, my life was a bit chaotic in the past 3 weeks. Ada kursus wajib untuk pengesahan jawatan selama tiga minggu berturut-turut. Tiga minggu kursus 8am-5pm. Maknanya I keluar rumah hari-hari sebelum pukul 7am. Tu pun sangkut jem jugak, pukul 8.30am baru sampai USM. Tiap-tiap hari kena bangun pukul 5am sebab nak uruskan macam-macam sebelum keluar pagi-pagi. Penat weh.


Tapi bila dah final week tu, I ikut Pakcik Waze, dia bawak ikut jalan dalam. Bertam - Tasik Gelugor -Jarak - Penanti - BKE - Seberang Jaya - Penang Bridge - USM. I keluar rumah pukul 7.20am, pukul 8.10am dah sampai USM. Yahuuuu. Jimat minyak sebab tak payah stuck dalam complete stand still traffic. Cepat pun cepat, I pun happy. :)


So lepas ni kalau ada info kata accident ke hapa memang aku ikut jalan belakang tu je la. Walaupun jauh sikit (extra 10km dari jalan biasa), tapi lagi jimat masa dan minyak. Perjalanan pun tenang je lalu kot kampung-kampung orang. Cuma kalau ada kereta yang bawak 50km/h memang mengundang makian la jugak sebab jalan kecik susah nak potong. hikhik.


Okay back to the courses that I have attended, satu Kursus P&P lagi satu Kursus PTM. Takleh tulis nama penuh sebab sat lagi orang google keluaq blog ni mampoih. :p Tapi untuk ahli akademik, kursus P&P tu memang wajib la tak kira you mengajaq kat universiti mana pun. Kursus PTM pulak wajib untuk SEMUA lantikan baru kakitangan kerajaan tak kira gred dan pangkat. Dari gred 11 sampai gred 54 semua sekali. Tak boleh lari punya.


Kursus P&P was surprisingly fun! Dari apa yang I dengaq sebelum ni kata macam tak best and bosan je. But this time was different. Maybe the organizer dah ambik kira comments peserta-peserta sesi yang lepas, and upgraded their programme in terms of time management, selection of speakers, sharing sessions, foods and so on. So I think I was lucky sebab sesi kali ni memang best! Tak sedaq pun sebenaqnya 2 minggu dalam kursus tu.


Foods was okay. Banyak hari yang I tak makan sebab puasa Syawal.


Some of the newly appointed lecturers. Tapi ada yang experience 20 tahun dah pun.
Sebelum ni mostly kerja dalam industry. I antara yang pengalaman paling cetek kat situ.


Kursus PTM pulak, ada yang best, and ada yang , err.., bosan gila nak mati. Tapi yang tak best tu sikit je la, most of the time was entertaining and informative! Best sebab banyak benda jugak yang diorang kongsi yang I tak pernah tau pun selama dah masuk kerja 2 tahun ni. Yang mana yang tak best tu, I didn't complaint much, I slept throughout the session. I'm sorry but I really couldn't help it. Ngantuk la weh Auni ajak main malam-malam. hahaha. Salahkan anak pulok. >_<


Kantoi main tepon masa topik boring. hakhak. :p


Group work was always fun!


Dapat jawab soalan depa bagi hadiah. hahaha.


All in all, I am glad sebab I dah tamatkan dua kursus wajib dalam proses untuk sahkan jawatan di USM ni. Tapi ni pun belum cukup syarat lagi. Ada a few more tasks to complete within the next two years. Hopefully semua proses untuk I bergelar pensyarah tetap di sini berjalan lancar. Aminn. :)

Thursday, June 30, 2016

Sebelum menjelang Aidilfitri

Assalamualaikum,


Hi everyone! Just a quick update sebab I tengah tunggu turn untuk attend Viva Presentation at 2pm. Semester ni I ada dua orang Masters students yang dah completed their courses and dissertations. Fuhh legaaaa. They have worked really hard so I gave them marks according to what they really deserve. InsyaAllah both of them will graduate with flying colours.


Selain student master, I jugak jadi supervisor untuk 4 orang Final Year students. Empat-empat orang dah presented their FYP and I think all of them did well. So in total, six of my babies will be graduating soon. Yeayy!! Excited weh. Maklumla I kan staff baru, kira depa semua ni anak sulung I la. hahaha.


My FYP students right after their presentation.
Congratulations everyone!

Ohh by the way, petang ni I akan balik kampung, InsyaAllah. Excited nak raya dah ni tinggal lagi 5 hari je. Tahun ni balik raya dekat Melaka dulu. Persiapan tahun ni ala kadar je, sama macam tahun-tahun lepas. Takdak apa sangat pun.


Kuih raya tunjuk. haha.


Kuih raya semua main order ja. Bawak balik kampung sikit, bagi rumah my mum sikit, pastu tinggal dekat rumah sikit. Kot sapa nak mai raya rumah kitorang nanti ada la jugak benda yang boleh jamu. Kalo gamak takdak apa sangat, kitorang order KFC Delivery je la. hahaha. :p


Baju raya pulak, tahun ni we decided to go for purple. Eh bukan tahun lepas pun purple ka? Takpa tahun ni dark purple tak sama sangat dengan yang tahun lepas punya. Semua sebab nak ikut baju Auni yang I dah beli awal-awal lagi. So mak pak dia kena la ikut dia. Ni sebab nak ambik gambaq kenangan punya pasai. Maklumla first time beraya dengan anak. Bagi can la. hihi.


Okay la, gotta get ready for my session. Kalau dah tak sempat jenguk dah sampai raya nanti I nak mintak maaf la kalau ada terkasar bahasa tulis yang bukan-bukan selama ni ya? Kalau ada terkecik hati ka apa ka, mintak maaf okay.


This is Auni's first Hari Raya with Ummi and Babah.
We are so excited! :)


Till then, 

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR BATIN

Wednesday, June 22, 2016

Peristiwa Ramadhan. Cuti Nuzul Al-Quran.

Assalamualaikum,




Salam 17 Ramadhan, hari yang paling bersejarah dalam perjalanan kitab suci umat Islam, Nuzul Al-Quran. Ada beberapa negeri di Malaysia yang cuti sempena peristiwa bersejarah ni, termasuklah Penang. Tapi!! Dalam pada semua orang tau tentang cuti ni, ada jugak yang taktau rupanya. hahaha.


Sapa yang sengal sangat tak perasan hari cuti tu??? Aku la tuuuuu!!! hahaha. Meh nak tunjal sikit dahi sendiri sebab tak alert dengan cuti. Tak pepasal bangun pagi-pagi kelam kabut siap barang semua sebab ingat dah lambat nak kena masuk opis. Haihhhh.


Tak cukup kaki tangan pagi tadi pump susu untuk fresh milk Auni, defrost susu untuk stock frozen milk untuk bawak pi taska, pack beg baju Auni, pack pump and bottles untuk sesi pumping dekat office, pi balik pi balik dari bilik ke dapoq konon-konon sebab dah lambat.


Pastu yang paling kesian, angkat Auni yang tengah nyenyak tido dalam buaian masuk dalam kereta. Nasib baik hari ni dia good mood boleh main-main dengan toys gantung yang kat dalam kereta sepanjang perjalanan nak pergi school tu. Kalau tengah mood swing mau melalak dia kena kejut bangun pagi. hihi.


Auni leka main mainan yang gantung dalam kereta.
Habis kereta Babah jadi kereta berhias anak punya pasal.
Kalau bukan sebab anak, JANGAN HARAP!


Sekali bila sampai depan main gate LPPKN, tengok gate TUTUP. Aikkk, sejak bila pulak main gate ni tutup? Biasa bukak je, just angkat tangan dekat guard pastu masuk terus je. Hari ni tutup pulak. Nampak muka makcik guard tu blur. I cakap la nak hantar anak kat taska, sekali dia cakap, "Hari ni semua orang cuti dikk, takdak sapa pun yang mai hari ni".


I was like, Uh-ohhh. Cuti. Damn it. Tapi sebab nak cover malu, I cakap, "Saya kerja hari ni makcik, tu yang tak perasan Penang cuti". Tapi dalam hati dah rasa macam nak pakai topeng Ultraman terbang la la tu jugak. hahahaha. So I cakap, "Takpa la makcik, saya balik dulu naaa. Assalamualaikum".


I reverse kereta pelan-pelan, bila agak jauh sikit terus pecut kereta laju-laju rasa macam takmo jumpa makcik guard tu lagi dah. hahaha. But that's not possible. Semua orang perasan weh kereta ko yang warna hijau katak pisang tu. Esok mesti makcik tu perasan, budak ni la yang dating anta anak time-time cuti tu. hahahaha.


Jom gelakkan Ummi yang sengal ni.
hahahaha.
 

Friday, June 17, 2016

Puasa hari ke-12

Assalamualaikum,


Salam Jumaat semua! I tengah baca report FYP untuk presentation next week. Semester ni tak banyak sangat report nak kena baca. Ada dua je presentation yang I kena assess next week. Tapi time-time posa ni bila kena membaca alahaiiii dia punya mengantuk tu tak terkata. Berbelang-belang nampak ayat yang bebudak ni tulis. huhu.


Sambil-sambil membaca tu bila bosan I google idea nak decorate bilik untuk Auni. Walaupun Auni still co-sleep with us, tapi saja nak sediakan ruang yang sesuai untuk bilik anak. Nanti bila dah besar sikit dia tau la yang dia ada bilik sendiri and can no longer sleep with us. We haven't decided on the theme, color and so on, but one thing for sure, we want something cheerful to attract her to stay inside the room.


Nanti mainan ke apa semua main dalam bilik tu je. No toys allowed at the living room. Bukan apa, kalau ajar main semua dekat ruang tamu, sekali orang datang tak pepasal Ummi dengan Babah kelam kabut kena bertukar jadi octopus nak humban semua mainan kat dalam bilik. Konon-konon taknak la mainan semua sepah-sepah kat ruang tamu. haha. Ni semua plan jeeee. We will see how it goes. Ngeeee. :p


Sekarang ni bila dah masuk umur 4 bulan, dia punya banyak akai tu boleh tahan jugak. Kadang-kadang gerammm je rasa bila dekat school bukan main behave lagi. Balik je rumah dan-dan tunjuk dia punya perangai. Kadang-kadang tu nak pi toilet pun tak sempat. Bila dia tido je la kelam kabut nak buat semua benda. Alahaiii anak.. huhu..


Pagi-pagi bila kejut pegi school camni la rupa dia.
Hari-hari buat-buat tido sepanjang perjalanan.


Petang bila ambik pulak happy kemain.
Sampai je rumah terus tukar mood merap kuasa lapan.
T___T
 

Tuesday, June 14, 2016

Baby :: They grow so fast

Assalamualaikum,


Hai everyone! Hari ni dah hari ke-9 kita puasa. So far so good, Alhamdulillah. Tiap-tiap hari bila masuk petang je memang letih gila lagi-lagi pulak kalau pump 3 kali sehari. Tapi I am getting used to it now. Selagi boleh tahan puasa, and maintain stock susu untuk Auni, I think I am all good. :)


Masalahnya bila bulan puasa ni satu je. Setiap hari masa on the way balik dari office mesti I mengantuk gila. Like. Every. Single. Day. Semalam terlampau tak tahan sangat, I berhenti dekat Shell tepi highway, pastu tido 10 minit. Serious tak sedar apa.


Tiap-tiap hari dengar iklan kat radio pasai bahaya micro sleeping. So I jadi risau sekarang kalau mengantuk masa tengah drive. Nak-nak pulak bila kurang minum air, oksigen pun kurang dalam badan, so asyik mengantuk je memanjang. Tu yang bila tak tahan sangat mengantuk tu I benti je nap kejap. 


Anyway, semalam Am outstation dekat Pekan, Pahang. So I angkut Auni balik rumah my mom dekat Telok Ayer Tawar. Kira first time la Auni tido rumah maktok dengan tokwan. Selama ni balik sana tak pernah tido pun. Semalam puas la main dengan maktok sampai tengah malam pun dok gelak mengekek lagi. 


Sekarang ni Auni dalam fasa asyik nak mainnnn je. Lagi orang layan lagi dia suka. Sanggup tahan mata takmau tido. Siap boleh mengamuk kalau kita paksa dia tido. So I pun layan je la. Main la ko puas-puas nak. Bila dah penat main, dia senang tido sampai pagi sebab keletihan. Senang Umi nak buat keja. haha.


Main-main sampai penat. Pastu dia tido. Orang lain takleh tido.
Tak fair sangat tau permainan Auni ni. Hmpph.


At crawling position already. Why so fast one???
T__T

Tiap-tiap hari adaaa je benda baru yang buat I rasa "Eh, kenapa cepat sangat besar ni???". I need to spend more and more time with my baby. Can I freeze the time pleaseeeee??? Kang kalau Auni cepat sangat besar Ummi tingin nak baby lagi acane? Ooops. ^_^


Wednesday, June 8, 2016

Breastfeeding and fasting

Assalamualaikum,


Salam Ramadhan semua! Hari ni dah hari ketiga kita puasa kan? Harap-harap dapat la puasa penuh lagi tahun ni. Miss flow please delay your visit okay? Bagi la chance I puasa penuh dulu tahun ni. hehe. Tahun lepas puasa penuh sebab pregnant. Walaupun lembik gila setiap hari, tapi Alhamdulillah dapat complete 30 hari berpuasa.


This year is yet another challenge because I am still exclusively breastfeed my baby. And to maintain my milk supply while fasting is something not very easy, I tell you. Nak nak pulak bila dah start kerja lagi la mencabar. So Medela Freestyle is my new best friend now. Pi mana-mana pun mesti bawak dia. :)


I ni jenis minum air kosong yang banyak gila walaupun sebelum ada baby dulu. Kadang-kadang boleh sampai 5-6 liter satu hari. So bila dah ada BF baby, bayangkan bila tak dapat minum masa siang? Menggigil jugak badan tau. Masa hari first tu masuk pukul 3 petang dah rasa dizzy gila, tapi set mind, if other mothers can do it, I can do it as well. Alhadulillah I survived! :)


After 3 days, I rasa badan dah boleh adjust yang siang tak dapat minum air banyak. So dari lepas berbuka sampai sahur, I akan try minum air sebanyak mungkin. Alhamdulillah boleh maintain lagi stok susu sampai hari ni, tapi of course that comes with hard work. Sekarang ni I akan curi-curi buat power pumping sekurang-kurangnya sehari sekali. Tak kisah la bila-bila pun, yang penting buat. 


InsyaAllah target nak susukan Auni secara eksklusif sampai 6 bulan boleh tercapai. Kalau ikut amount yang dia minum sekarang, frozen milk yang dalam stock tu memang cukup. But of course I tak bagi frozen milk saja dekat Auni, I prefer to give her more fresh milk, then chilled milk, frozen milk pulak untuk topup je. 


So nak tak nak, untuk bagi yang terbaik untuk Auni, I kena la jadi rajin gila mengepam especially bila dah start kerja ni. Setiap hari kena ada target berapa oz yang nak kena dapat to maintain the in and out milk. huhu. Anak punya pasai, Ummi yang tak berapa nak rajin ni pun otomatik jadi rajin. T__T


Auni at 4-month. Such a big girl already.
Tak sabaq nak suruh tolong lipat baju bila besaq nanti. kehkehkeh. :p


Seketul Auni. Sejenis bola. hihi. :p

Monday, May 9, 2016

The best that I ever had

Assalamualaikum,


Hai everyone! Apa khabar? Hopefully sihat-sihat je semua. Hari ni first day I officially start kerja balik lepas 3 bulan cuti bersalin. Eventhough I didn't had enough, but it's okay. I don't have any better choice for now. So, kerja tetap kerja, I just kena pandai balance between work and family. 


Hari ni masuk kerja balik dengan semangat baru, nak kemas office bagi nampak semenggah sikit, baru la mood buat kerja tu mai. hahaha. Sakit mata tengok kertas-kertas yang menimbun ni ha. Okay, kena pegi Daiso and get myself some organizing racks and stuffs. Alasan nak pi Daiso sebenaqnya. kehkehkeh.


Last weekend tak banyak benda yang buat. Pagi Sabtu duduk rumah je tunggu kontraktor datang betolkan apa tah kat atas bumbung. Bila hujan lebat ada bocor dekat bilik tengah so Am report dekat Bertam Properties. Cepat je diorang datang betolkan. Ni kena tengok ada bocor lagi ke tak. Kalau ada, buat la report lagi. hahaha. As if we don't have other things to do. Pffft. 


Pastu tengahari Am cakap nak pegi beli barang moto dekat pulau. I pun dengan busy body nya terus cakap nak ikotttt. haha. Bosan la kalau seharian terperuk je. 3 bulan I dok terperuk dalam rumah (pantang kan?) now, asal ada peluang jenjalan mesti nak ikot. :p 


Tapi tak pi mana pun sebenaqnya. Am order barang kat kedai motor tu, pastu kitorang pi lepak dekat 1st Avenue Mall. Tak best langsung mall tu weh. Bosan tak banyak kedai menarik. Food and beverages pun boring sangat. We ended up lepak dekat Gloria Jeans minum a cup of latte and a piece of cake sementara tunggu barang yang Am order tu ready.


Anak Babah.


Ohh paling tak best sekali dekat situ takde proper baby room. Ada ke patut changing room ada dekat dalam toilet perempuan SAHAJA. Dah tu kalau budak yang berjalan dengan bapak dia je macam mana cerita??? Nak salin pampers dekat kaki lima? Nursing room memang takdak la. Taktau la kalau ada kat tempat tersorok ke apa tapi sepanjang yang I nampak memang takdak. Correct me if I am wrong okay? Cheers! :)


Balik tu kitorang singgah dekat rumah my parents dekat Telok Ayaq Tawaq. Lepak-lepak and dinner sekali sambil riuhkan rumah yang dah sunyi tu sebab adik-adik semua dah takde kat rumah. huhu. Lepas makan, solat semua, kitorang balik rumah, main-main dengan Auni bagi dia letih, so that dia boleh tido nyenyak lepas tu. :) 


Teman tokwan tengok berita.
Bukan main lagi tangan tu macamkan paham je.haha.


Hari Ahad pulak, pegi appointment Auni dengan paediatrics dekat Pantai Hospital Sg Petani. Kali ni no injections, tapi bagi dia makan ubat Rotavirus. Vaksin ni optional, but we think it's better to have it since Auni kan hantar dekat taska. Rotavirus ni easily spread dekat tempat-tempat macam tu. So, sebelum kena, we all prepare la dulu. Sediakan payung sebelum hujan orang kata. :)


While waiting for our turn. Sedap sangat tido tu.


So, that's basically all about it. 
Weekend well spent with my beloved person. 
Nothing special, but I think they are the best that I ever had. :)



Tuesday, May 3, 2016

Sending Auni off to somebody else's hands

Assalamualaikum,


Hari ni I emo lebih. First day hantar Auni pegi taska pagi tadi. Tentatively, I start kerja Isnin minggu depan. Tapi saja hantar Auni seminggu awal nak bagi dia biasa dulu dengan pengasuh. Kot kalau menangis ke apa I still boleh jenguk lagi. Maybe I tak hantar full day pun lagi minggu ni. Tadi pukul 9 lebih baru hantar, ni kejap lagi dalam lepas Zohor nak pi ambik dah la kot.


Seminggu dua ni Auni merap betoi dengan Ummi and Babah.  Seboleh-bolehnya dia nak berdukung setiap masa. Macam tau ja dah nak kena hantar dekat orang. huhu. Ikutkan hati, tak bersedia pun lagi nak tinggalkan anak dekat orang. Tapi apa nak buat. I have to think the other way around. Fikir semua yang positif je baru tenang sikit hati.


Earlier this morning.
Ummi gonna miss cuddling with you sayang. 


Semalam masa pack baju dia pun I dah start fikir macam-macam. Boleh ke diorang handle perangai Auni yang kuat bebai kalau mengantuk tu. Minum susu dalam botol pun kena pujuk-pujuk dulu. Kalau nak tido pun kena pujuk-pujuk dulu baru lelap. Kalau paksa memang mengundang amukan la jawabnya. Hopefully Auni pandai bawak diri la kat tempat orang nanti. huhu.


Alhamdulillah setakat ni she is still my full breastfeed baby. Target at least sampai 6 bulan. Kalau sampai 2 tahun tu syukurrrr sangat. I cuba kuatkan semangat ni nak try susukan Auni sampai 2 tahun. Pokok pangkalnya kena rajin, InsyaAllah dapat. Tapi bila nak hantar ke taska ni macam renyah sikit la. Bukan apa, nak kena make sure stok susu cukup. Pastu nak kena balance kan fresh, chilled and frozen milk untuk elakkan pembaziran.


Bottle with teat - fresh milk. Bottle 2 and 3 - frozen milk. Bottle 4 and 5 - chilled milk.
Average 3oz per feeding. Hopefully cukup.


Okay lah, I ada appointment dengan cleaner yang nak datang cuci office I ni. Dah tinggal 3 bulan paham-paham la berhabuk macamana. Nak mintak tolong diorang shampoo carpet semua siap-siap. Minggu depan masuk office baru tengang sikit hati. Lepas meeting nak balik ambik Auni pastu nak peluk dia kuat-kuat. Haihh, baru tinggal sekerat hari dah macam ni. Nanti kalau anak nak kawen macam mana la pulak. hukhuk. :(


Can't wait to get back to my baby.


Tuesday, April 19, 2016

Auni's potential daycare

Assalamualaikum, 


Pagi tadi I bawak Auni pegi register Taska Pusat Timang di LPPKN Kepala Batas. Tapi tak boleh hantar terus May ni sebab dah penuh. So masukkan nama Auni dalam waiting list until August baru ada kekosongan, InsyaAllah. Tapi staff tu cakap kalau ada orang cancel last minute, then Auni will be the next in line. Hopefully ada la sebab I macam dah tertarik dengan suasana taska tu and how they handle a baby upon our first meeting just now.


First I was attracted because of the location. Dekat dengan exit tol  Bertam so senang pagi-pagi hantar kat situ pastu terus masuk highway pegi USM. Pastu taska ni terletak dalam kawasan LPPKN, gated and guarded. Rasa selamat sikit la hantar anak dalam kawasan yang orang biasa tak boleh bebas keluar masuk. 


Then I like the ambiance of the place. Very spacious, fully air-conditioned, so kawasan semua sentiasa tertutup, kurang la kemungkinan habuk nak masuk, that makes it appears very clean and comfortable. Dari pandangan luar, tak nampak pun budak-budak tengah main ke apa semua, so I rasa macam safe sikit la camtu.


Pastu tadi I mintak nak melawat tapi staff dia tak bagi sebarang je, dia cakap kena buat appointment dengan owner baru boleh masuk ke bahagian penjagaan. I rasa okay jugak macam tu. Maksudnya dia tak bagi orang sebarangan masuk ke kawasan penjagaan, for safety reason I suppose. So next time I akan buat appointment dengan owner so that I will have a closer look at how the place actually looks like.


Baby room with individual cot.


Play area for babies 6-12 months.


Berat hati sebenarnya nak tinggalkan anak dekat bawah penjagaan orang lain. I don't ask for much, cukup la kalau pengasuh tu sayang anak kita macam anak sendiri. I doa tu je la sekarang ni. Hopefully rezeki Auni dapat orang jaga yang sayang dia macam mana I dengan Am sayang dia. huhu.


For the time being nak kena fikir mana nak hantar Auni sementara nak tunggu bulan August ni. Ish, kalau la dapat maternity leave 6 bulan kan syiokk. I will keep searching. InsyaAllah ada tempat yang sesuai untuk Auni nanti.