Tuesday, January 31, 2012

Spectacular Australia Day 2012

Assalamualaikum everybody!


So, it's the last day of January 2012. There were quite a number of occasions occured within this month but for Australian, this is the month to celebrate and commemorate their country and the culture. They celebrate Australia Day every January 26th, just like our Merdeka Day on 31st August every year.


Sebagai penetap sementara di negara 'down under' ni, kami semua pun turut dapat benefit cuti tu sekali. Tahun lepas kitorang pergi sambutan yang dekat Wollongong je. Tapi kali ni langkah panjang sikit, kami celebrate Australia Day 2012 di Sydney.


Antara peserta rombongan


Hari tu hari yang sangat panas terik. Dari Wollongong, kami terus ke Bondi Beach nak tengok apa yang berlaku dekat situ. Sampai je sana tengok pantai Bondi tu penuh dengan pelampung berbentuk selipar warna kuning. Rupa-rupanya ada Giant Thong Challenge 2012. So, kami pun menyebok beli jugak nak bawak balik Malaysia. Seriously, it was a huge one bole buat katil atas air. =)


As tall as me. Boleh baring-baring atas ni. lalalala~~


We bought one each.


Lama jugak kitorang lepak Bondi Beach tu sambil tengok gelagat manusia yang bermacam-macam. Tapi kan, I was the only manusia yang usung payung ke sana sini. Panas gila beb! Orang lain semua rileks je dok  tergolek-golek sunbathing. Mesti diorang pelik tengok kitorang yang tak ikut tema pakaian (bikini and brief) turun ke pantai. haha. Lantak lah!


Haiya amoii!! Lu pigi salah tempat laaa!!


Kami je yang berpakaian penuh dan berpayung kat situ. haha.
Style~~


Lepas dah puas menghitamkan kulit, kami teruskan perjalanan ke Circular Quay and Darling Harbour. Macam-macam cara diorang celebrate sebenarnya. Fun lah jugak dapat experience tengok semua tu. Bila dah sampai Darling Harbour, kami terselit antara ribuan manusia yang dok cari port yg paling best kat situ.


Cute kids at the back, aren't they?
Okay, buat-buat tak nampak muka dulang saya. hukhuk.


The best part was, we managed to watch spectacular fireworks and laser shows that night. Memang sangat menarik dengan susunan lagu yang best dengan show bunga api tu. Tak berkelip mata tengok rasanya. Overall, it was a very very exhausting yet so much fun day. I have no idea if I'm gonna have another Australia Day next year. If not, this was the best Australia Day I ever experienced so far.


video


Gambar penutup yang epic!
Tengah jalan raya, kaki ayam, fireworks. Oz habis!


No comments: