Sunday, August 29, 2010

Dendang Perantau

Good afternoon!!

Finally, after 2 hectic days in a row, I'm now able to let my body rest. How I wish I could spend my whole Sunday lying on the bed, do nothing, but having somebody massaging me, easing all the sore muscles. Bahagia gila kalo camtu kan. Tapi jangan berangan lebih2 sangat boleh tak? Dok diam2 je nnt hilang la letih tu.huhu.

Why am I so tired? I mentioned that we were organizing Majlis Berbuka Puasa for two consecutive days rite. One was on Friday, and another one was last nite. The one on Friday was really tiring because all the preparation was done at the very last minute because of the short notice. I dengan Kak Emy berkampung dekat rumah Madoline St dari pukul 12tengahari sampai 12tengahmalam. Buat bihun sup dengan nasik ayam. Lepas tu ade kakak2 yang baik hati lain tolong supply kuih. Budak2 bujang lain dikerahkan untuk mengemas rumah. Kak Emy cakap perasaan dia macam nak sambut rombongan datang meminang. Btol ke kak?hahaha.

Bila rombongan Sydney tu sampai, ada sesi ucapan sikit, masuk je waktu terus berbuka dengan kurma, kuih, air, then solat maghrib berjemaah, lepas tu baru makan. Tak menang tangan rupanya bila jadi tuan rumah ni. Yang sudahnya, I dengan K.Emy tak sempat makan pun. Dapat la jamah kuih 2-3 ketul, the rest, entertaining the guests. However, Alhamdulillah the event was successfully organized. Lepas tetamu semua dah balik, K.Emy bancuh cucur udang sebesen, I pulak kena menggoreng sampai dekat 2jam sambil tengok diorang marinate ayam utk bbq esok. Ambik kau!! Bila menjamu budak2 bujang mcm ni la rupanya. Masing2 macam pirana. Lepas semua dah settle, balik malam tu, keletihan sampai sahur pun tak terjaga.huhu..

Then, untuk majlis hari Sabtu pulak, BBQ semua budak2 bujang uruskan. I buat 30ketul popia goreng dekat rumah then bawak pegi sana dalam pukul 4 petang. Kali ni tetamu semua Malaysian yang dekat Wollongong. Lebih kurang 60-70 orang yang datang. Plenty of foods!! Perasaan macam dekat Malaysia sangat. Sekali lagi I jadi tuan rumah, entertaint tetamu, make sure semua berjalan lancar. Tapi kali ni I selfish sikit, sebab sambil2 melayan tetamu tu, I makan jugak.hehe. Taknak jadi mcm semalam sampai tak sempat makan langsung.

Lepas semua orang dah balik, kitorang duduk berborak sambil mengunyah balance makanan yang ade. Sambil2 tu dengar budak2 ni menyanyi beramai-ramai. Dalam banyak2 lagu yang diorang melalak tu, satu lagu buat I tersentuh sikit sebenanye. Lagu raya, Dendang Perantau. Nah, I letak video kat bawah ni. Sila abaikan suara2 yang menyanyi atau yg menyemak kat belakang tu. Tapi ni lagu khas dari student di Wollongong..=))


video


p/s: I was there watching them singing. Kalau dilayan perasaan, boleh menitik jugak air mata rasanya. Ok, one more week to go. Relax kay Amirah. Nak balik dah ni. senyum..senyum..=))

4 comments:

nad said...

hahah. comel gile! sme tu students phd ke kak mirah? awhh ta lame je lg na blk. saba ok? hee

amirah said...

takdela,diorang budak2 undergrads kat sini.sebaya nadiah rasanya. adik2 la diorang ni.sian je tengok muka2 budak tak balik raya.siap ade kelas lagi masa raya nnt.hehehe..
tu la,next sunday i'll be in mesia.can't wait!! nnt kita jumpe bole borak2 panjang taw!!=))

Ariff said...

hmm...bapak budak ada 2 org...:-).Yg baju kuning tu sampai tua x grad2.Wahkekekek

amirah said...

hahaha..abg ariff,thanks for dropping by..
alamak,lupa nak highlight ada 2 org bapak budak di sini..nampak muda remaja lagi kot.hehehe..:p