Tuesday, October 22, 2013

Projek Mee Tepung : Berjaya!

Assalamualaikum,


Here I come again! hahaha. Sementara tengah ada mood dapat sembang-sembang syok jugak. Nanti bila mood ke laut, berminggu-minggu senyap sunyi jek blog ni. ehehe. :p


Anyway, semalam I ada cakap nak buat projek Mee Tepung untuk berbuka kan? Alhamdulillah projek successful! Am cakap okay, jadi, cuma rasa of course la lain sikit sebab resepi asal untuk buat sup guna ikan bilis, tapi I guna air rebusan daging. But I think the taste was quite good. Now boleh la tambah menu Mee Tepung dalam masakan harian nanti. hehe. Sonang and sodap!


Ni resepi turun temurun dari nenek Am sebenarnya. I guess there are some recipes that are homely and comforting which will always become family favorites. Walaupun nampak simple, tapi berkat air tangan tu sebenarnya yang buat home cooked meals turn out to be the best! So here we go, let's welcome Mee Tepung to be part of family favorites! :)


Mee Tepung guna air rebusan daging.


Dah ambik air rebusan, daging tu buat goreng kunyit.
Saja untuk buat tambah selera je.


Makan dengan cili kicap.
Simply tasty.


Oh no, blog ni dah jadi blog makanan pulak lately. huhu. Takpe la, it's good for my own record anyway. Agak-agak kalau lupa dah nak masak apa nanti boleh jenguk kat sini balik.


Ha, semalam kitorang pi pasar malam dekat area rumah ni ingat nak pi cari barang basah sikit. Sekali tengok harga ikan semua naik oiii sebab musim tengkujuh. Nelayan kurang ke laut. Ikan temenung sekilo RM10. huhuhu. Terus cancel niat nak beli. Biasa RM4-5 ja. Sudahnya cuma beli udang kecik sikit sebab ingat nak buat shrimp salad dengan ikan selar dua ekor. Pastu beli buah anggur sikit. Total doploh lebih. ;O


Duit memang keluar macam air ek sekarang ni? Nak kata membeli di luar keperluan tu rasanya tak jugak. Semua yang perlu je. Kalau tak beli nak makan apa ye dak? The least we could do to control our budget is to stop buying unnecessary things. Memang rasa susah, but it is worth the practise I guess. If you haven't, let's start doing it now, shall we? :)


No comments: