Tuesday, May 10, 2011

Confession of a semi-shopaholic


I have been wanting to get myself a new pair of boots since forever. And when I bumped into the one that has fulfilled all the listed criterias, only one more thing restricted myself from owning that gorgeous reddish dark brown babe from the store. Hmm, what was that? Budget!


Why are you being so strict to yourself huh? You do have the money, don't you? Walaupun tak ada lah banyak sangat sampai mampu beli Jimmy Choo, setakat nak beli kasut yang lebih 30-40 dollar dari bajet sebenar boleh je. But I decided not to do so. Why?


Well, this is how I restrain myself from posessing the disease called a shopaholic. What is a shopaholic huh? It is the term used to describe an individual who is addicted to shopping. Or we can also portray them as a person with compulsive buying disorder.


Tell you the truth, I love to shop. Really! Well, who doesn't, right? Especially girls. Mungkin hanya sebilangan kecil yang kurang berminat. Tetapi majoritinya suka. Kalau rasa tak tau nak bawak I pergi mana, bawak je I cuci mata ke shopping mall, comfirm I akan senyum sampai telinga.


Tetapi! Biasanya sebelum pergi shopping, I akan buat list apa yang nak beli beserta dengan budget untuk setiap barang. Jadi, tiap-tiap kali masuk kedai, I hanya scan barang yang ada ciri-ciri yang I nak je. Kalau takde, I terus keluar. Kalau duduk lama-lama tu namanya cari nahas. Nanti ada je benda tak perlu yang akan kusebat.hehe.


Kalau dah jumpa barang yang berkenan, dah siap try, and berangan-angan, check pulak price tag. If it is within my budget, I will simply grab, pay and walk on with smiles. But if it doesn't, I will put it back on display, wave goodbye, and walk away with tears (only in my heart lah). hehe.


Hai senangnya dalam hati, jumpa boots yang dicari


Terus jatuh cinta saat-saat kaki disarungkan ke dalam

Perfectly comfy and snuggy. Indah sungguh berangan-angan.


But I decided to walk away because the price didn't match my budget. sobs sobs!
But I will keep hunting you bebeh!!


For me, being picky with my ownself is somehow very very good. Bukanlah bersifat kedekut, tetapi melatih disiplin diri. Kadang-kadang terbabas jugak beli apa-apa yang tak patut. Mungkin masa tu semangat kurang jitu. Semoga hati ini terus kuat melawan nafsu berbelanja benda-benda yang kurang berfaedah..=))


**All photos were taken from Aimy's FB. Thanks for being my shopping buddy darling!! Really had a great time going out and about. We definitely need to this again some other time..=))

10 comments:

sue. said...

amboi...shopping tak ingat sue ea..ngee

MHazrat said...

nnt balik m'sia kita beli boot yg kaler "kuning" tu tau.. sesuaiii sgt!!! teehhee!!!

amirah said...

sue:

meh la sini syg.. nanti mira bawak sue jalan2 shopping2..hehe..=))

amirah said...

hazrat:

hahaha.. ok je! paling sesuai pakai masa ujan nanti. nak 3 pasang eh!!heee..:p

CutieIntan said...

pergghh boots tu yang memang cantik denga awak..napertak beli...waaaaa sungguh melekat di kaki..serius cantik

amirah said...

Intan:

Tu laaa.. Memang dah fall in love dgn boots tu.. Unfortunately tak ikut bajet yg I letak.. Takpe, hopefully banyak lagi offer boots bila masuk winter nanti..=))

aimy said...

hahahha...bagaikan tau2 jer saya rajin menyinggah yer?? :P your storyline pics is so cool!... next time amy charge camera battery penoh2 yer... so that we can have more picture of our wishlist and the headless mannequin...:) I had so 10x much fun too!!

amirah said...

amy:

Thanks a lot for all the photos. Memang akan kidnap a few others from time to time. Banyak benda lagi yg nak update related to our outing hari tu.hehehe..

Sophie Al-yahya said...

Aaaaaa!!!! Sukanya boot macam tu.
Tapi kalau nak pakai kat Malaysia nih?
hurmm..pikir banyak kali sebab panas.hehe..

amirah said...

Itu la sophie.. kat sini bole la mira nak pakai.. balik mesia nnt mmg takde dah la pakai long boots ni. paling kurang pun ankle boots je.hehehe.