Thursday, May 3, 2012

PhD is a lonely journey you want to get over it fast!!


Assalamualaikum semua, 


I just want to talk about random stuffs today so you better bear with that okay. Hmm, tak sabar rasanya nak habis belajar. I want to go back to Malaysia and start a normal routine like what other people do. Though I realize I'm not the only one feeling drained and struggling now, I couldn't agree more with the fact that PhD is a very lonely journey. It really is, believe me! 


Yeah, you know there are people around you, but nobody really understands the state that you're going through. There are times when I feel like giving up, but I know that does not solve anything. Silap-silap makin banyak masalahnya. So I slowly get back to work and pray, and pray, and pray, Allah swt will help me with everything I do.


To all my friends who's trying your best to finish a huge project (like a PhD in my case), I wish you all the best! Focus and get the job done! And look forward to the time when all of us will be free from these overwhelming phases. 


Okay, I think I'm done with the rambling part.


But wait! Here's another one. haha. I baru je balik dari merayau cari muffin sebab tiba-tiba teringin nak makan. Kenapa semua tempat takde muffin coklat hari ni eh? Picasso, Rush, Out of Lunch, Panizzi, semua pun takde. Mogok coklat ke apa semua orang ni? Dengan penuh rasa kecewa, I eventually opted for berries muffin. :(


Lepas beli muffin, baru perasan the weather has been very cold today. I pulak dengan selambe tak bawak jacket hari ni. Why lahhh? Pagi tadi seronok sangat tengok matahari bersinar terang agaknya sampai lupa nak bawak jacket. Hadoii la. Mau menggigil-gigil tunggu bas nak balik malam nanti. Hukhuk.


Dear chocolate muffin, I'm dying to get you know. :(
[photo courtesy]

11 comments:

aimy said...

straightly go to woolies on your way back..:)

amirah said...

Amy:

I wish I could dear. But it is terribly cold outside. Geram betol bila craving tapi tak dapat ni. haihh. Takpe esok cari lagi..:)

ireminisces said...

Asalamu alaikum

JazakAllah for sharing, if you have 30sec come and have a look at Golden Words..

suzz said...

Mira,

Saw ur comment kat Shazwani Hamid's blog. Lush ada kat Sydney, kat Bondi!

amirah said...

ireminices:

I will. Tq.:)

amirah said...

kak su:

Yahuuu!! Nampak sangat tak habis explore Bondi lagi. hehe. Anyway, i miss you kak su! =)

Wawa Tasliman said...

whatever you do.. good luck ok.. :)

amirah said...

wawa:

thanks babe! i need that very badly. huhu.

OwNnA said...

salam kak mirah..
how r u??hope u r doing fine there..da x lama kan nk abess.bestnyaa..good luck ok!lama plak tak drop by..so bz lately.got 2 conferences to attend..ngah writing thesis plus paper to b publishh lg..haihh.bru amik master da smput rasanya..hehe.dis early june got viva for master.takott!aritu mse degree da mtk tips n alhamdulillah dpt best presenter. kot2 ade tipss lg kann..hihi!hope 2 b like u sis! doakan sy yaa..take care!

pssstt..s0dapnya ch0c muffin tuhh..^^

amirah said...

Una:

Waalaikumussalam wbt. InsyaAllah awal tahun depan kak mirah balik for goods. una pun dah tak lama lagi nak habis kan? alhamdulillah, seronok kak mirah dengar.

tapi kan, perjalanan phd ni buat kak mirah belajar banyak benda. yang paling utama, semua ilmu yang kak mirah dapat sepanjang dekat sini tu hak Allah, kalau nak apa2, mintak dekat Dia je. InsyaAllah kalau niat ikhlas untuk belajar and nak share ilmu dengan orang lain, Allah akan mudahkan semua.

macam tu jugak untuk presentation, niat untuk share ilmu Allah, kalau taktau, cakap taktau, tapi akan berusaha nak dapatkan maklumat tentang tu.

kak mirah rasa untuk presentation skills yang lain semua una dah tau kan, cuma tambah niat bukan untuk puaskan hati examiner je, tapi niat untuk kongsi apa yang kita dapat sepanjang buat research tu kerana Allah. tu je pun dah cukup untuk buat kita rasa lagi confident.

Hopefully this is helpful. Good luck sister! :)

OwNnA said...

alhamdulillah..thanks for d wish n advices kak mirah.feel more confident now.. hope everything will b going smoothly.ameen..insyaAllah,una try abeskan bln 8 ni jgak..kne rajin ckitla writing ni.hihi!thankss again ya..salam'alaik.

(^_^)