Sunday, July 29, 2012

My simple living in Wollongong

Assalamualaikum,


Pejam celik pejam celik, satu pertiga daripada Ramadhan dah pergi meninggalkan kita. It has come and now it went by, as quickly as it feels. Sejauh mana kita dapat manfaat daripada bulan yang mulia ini, we can't really tell though. Semuanya urusan Allah swt. Tepuk dada, tanya iman sendiri ye? :)


Anyway, awak-awak semua buka puasa makan apa hari ni? Kepada yang di Malaysia mesti tak payah risau kan? Pilihan terlampau banyak silap-silap sampai habis 30 hari berpuasa pun tak termakan semua benda yang ada dekat bazar tu lagi. Kepada yang di perantauan, worry you not! Nanti balik kita enjoy makanan sedap-sedap okay? 


Hidup sebagai orang bujang di perantauan ni mudah aje as I rarely cook on weekdays. Hari-hari biasa, I akan pergi berbuka di MAWU ataupun sekali sekala pergi rumah Kak Fish. Bukan apa, biasanya I keluar pergi uni pagi, then balik pulak dah malam, I'd rather grab something fast and easy for my iftar. Bunyi macam malas kan? But that's the most convenient way to best schedule my daily timetable.


Whereas for iftars on the weekends, I'd prefer to have something home-cooked. Maknanya kena masak sendiri la kan?? Sedap ke tidak tu letak sebelah, yang penting makan di rumah sebab feel dia memang lain sikit. hehe. Tapi minggu ni ngelat sikit sebab import chef Kerul untuk masak. Maklumla dah lama tak makan hasil air tangan masterchef orang bujang dekat Wollongong ni. hihihi. :p


Kuey teow goreng udang bergolek Chef Kerul!!


My very first kuih bakar ever!  Orang utara panggil bengkang.
Easy peasy!


4 comments:

laskar pelangi said...

tersangatlah terliur tengok gambar tu semua =)

farah zainal said...

Mira share recipe nak buat kueh bakar leh? teringin nak buat kat sini...walaupun boleh beli je..tapi nak cuba buat

amirah said...

laskar pelangi:

kat sini semuaaa pun kena buat sendiri. takde bazar nak pegi beli. huhuhu. :(

amirah said...

ein:

okay! nanti mira attach resepi dekat fb. senang yang amat buat kuih bakaq ni!! seriously, kalau ikut ja memang bole jadi. sedap!!:)