Tuesday, September 21, 2010

Cermin mata hitam untuk bapak

Dear diary,

This is a real delayed entry. I should have informed you about this since ten days ago, but because of the time constraint, I only have chance to do so now. Okay, this entry is specially dedicated to my beloved father, Haji Azmi Mansor. I mentioned that he celebrated his 50th birthday on the 1st Syawal remember? So, sekarang ni I nak cerita sikit lah pasal surprised birthday party yang kitorang buat malam raya tu. Check it out!=))

Happy turning 50 bapak!!=))

Macam biasa, tiap tiap kali malam raya kami sekeluarga memang akan balik rumah tok. Kebetulan malam raya tu jugak la bapak akan menyambut hari lahir yang ke-50. Wow!! My father is now an official 5 series club members. Congratulation bapak!! A sign that you are gonna drive a BMW 5series real soon. Aminnn. hehe.. Okay, bila sampai rumah tok tu kami semua buat macam takdak apa. Semua dah agak, bapak memang sangatlah tak ambik tau pasal date date ni. Sila jangan kecik hati, tapi bapak memang jarang sangat ingat birthdays. Kalau tanya tarikh lahir memang ingat. Apparently, when it comes to that particular date, he simply forget it, unless somebody keep reminding him about it.hehe. Hmm, bukan memang semua lelaki camtu ke? No offense..=))

Tepat pukul 12 tengah malam, abang and Wan masuk bawak birthday cake, sambil nyanyi ramai ramai. As expected, he was surprised. Tak sangka agaknya kami akan celebrate malam tu. But overall, we could see how happy he was that night. Having his children around him on his birthday is the most meaningful part for him I suppose. By the way, my second younger sister, Hamizah also celebrated her 16th birthday a day before bapak, so that night, there were actually two surprised birthday cakes for both bapak and Ijah..=))


Okay, now comes the happiest part, birthday presents!! Petang tu I, abang dengan mak pergi beli birthday present untuk bapak. At first, it was really hard to find anything that suits bapak's interests and needs. And we finally made our mind up to by him a pair of new sunglasses. I knew it straight from the start that he's gonna love the gift. Fyi, my father is a loyal RayBan user, so we went out looking for a RayBan for him. Kitorang pegi kedai cermin mata yang bapak dah biasa tengok tengok RayBan yang dia suka. Salesgirl tu cakap ada 2 pasang yang cantik yang bapak dah lama dok tengok . Alamak, macam mana nak pilih ni. dua-dua smart and sesuai untuk bapak. In the end, abang told us to grab both sunglasses. Woww!! Maknanya bapak akan dapat bukan satu, tapi dua cermin mata hitam yang baru sebagai hadiah hari jadi. Suka suka!!


The moment bapak received his presents, we could see his eyes sparkling. He totally loves the prezzies. Kalau boleh, nak pakai cermin mata hitam tiap tiap masa. Siap boleh matching kan dengan baju lagi sekarang ni tau. Pegi market pakai, pegi jalan jalan raya haruslah pakai kan, tapi yang paling best masa tumbuk sambal belacan pun bapak pakai jugak. hahaha. Yang ni paling lawak. Takut sambal masuk mata katanya. Selama ni dah berpuluh tahun memasak, bapak tak penah complaint pun pedih mata sebab tumbuk sambal, tapi sejak sejak ada cermin mata hitam baru, takut pulak mata pedih, dan dan kena pakai cermin mata hitam kat dapur. Lepas tu bila nampak macam gelap, bapak suruh mak bukak lampu siang siang hari kat dapur. Mana la mak tak bising.hehehe. Bapak, bapak.. Now we know how much you appreciate the gifts from us..=))

Potong kek sambil pakai cermin mata hitam baru

Segak bergaya memandu dengan cermin mata hitam baru

Bersalam salaman di pagi raya dengan cermin mata hitam baru

Makan Nasi Ayam Warisan di Kota Damansara dengan cermin mata hitam baru

Beraya di rumah tok dengan cermin mata hitam baru

p/s: Amacam?? Nampak tak macam mana bapak sangat sayang hadiah dari anak anak beliau. Tapi saya yakin, it's not only about the gifts, but the beautiful thoughts that matter to him. I love it when he said, "Anak anak adalah harta bapak yang paling bernilai". It somehow touches deeply in my heart. We all love you bapak. Banyak lagi kejayaan kami semua yang kami nak bapak saksikan. InsyaAllah doa dari anak anak bapak takkan putus di dunia dan di akhirat. Aminnn..=))

4 comments:

Asfahani said...

comel gilerrrr..untungnye bapak ko ada anak2 mcm korang..plus dpt 2 rayban pulak tu!aku nak dpt 1 pun berangan jela..hehehe.mira,selamat hari raya..maaf zahir dan batin..belated sungguh ni.

amirah said...

comel kannn!!hehehe..bapak aku memang pengguna rayban yang setia.dari zaman muda2 dulu lagi..hehe..
btw, selamat hari raya maaf zahir batin jugak..mane ade belated, syawal kan sebulan..=))

hanifazmi said...

Yeah!! Bapak ku mmg comel. Kami sbg anak akan buat yg terbaik utk sediakan kebahagiaan hidup dunia & akhirat utk kedua2 ibu bapa tercinta.

amirah said...

Aminnn..insyaAllah..let's remind each other about this okay..=))