Wednesday, October 20, 2010

Blue Mountains

Hello there!!

On Monday morning, we went to Blue Mountains, world heritage that offers a range of experiences found nowhere on earth. I was so excited about this trip because I never been to this place before. We started our journey from Wollongong at around 8.30am and after about 4hours of driving, we reached Katoomba, the main city. Since we were still ahead of time, we decided to look for accommodation first. We chose to spend our night at Blue Mountains Backpacker Hostel which is situated right in the middle of Katoomba city. Walaupun namanya hostel, tempat ni sangat selesa, well equipped room, toilet sangat cantik, dapur besar, ada free internet access, ruang lepak yang sangat selesa and reception yang sangat peramah yang siap boleh tawar menawar (dapat harga $70 untuk 3 orang, murah gila!). If you want to spend a night at Blue Mountains, I will definitely suggest you to go to this place.

Blue Mountains Backpacker Hostel, 144 Bathurst Street, Katoomba NSW 2780

Reservation and check in counter

Spacious communal area, a huge lounge room with comfortable sofas, big screen TV and a roaring fire to warm the whole area.

Then, we straight away made our way to the first spot, The Echo Point. Sampai je dekat situ, I rasa tergamam sangat dengan pemandangan yang sangat cantik yang tak mungkin kita dapat di mana mana tempat selain Blue Mountains. When we perched along the edge of the scarp, we are facing the panoramic view of the Blue Mountains, Kanangra-Boyd Wilderness and the Three Sisters. Selama ni scenic view macam ni I dok tengok dalam National Geographic je, tapi kali ni, terbentang luas depan mata. Rasa bersyukur sangat dengan peluang yang Allah bagi untuk saksikan kebesaran ciptaan-Nya.


The Three Sisters behind us. Sila google kalau nak tau sejarah Three Sisters ni ye..:p

Then, we went to the Scenic World. Dekat sini lagi best. I dapat peluang naik Skyway, Railway dengan Cableway. Best sangat sangat! Pemandangan jangan cakap lah, setiap sudut mata memandang rasa cantik sangat. Tak dapat nak describe dengan perkataan. Harap gambar dapat membantu. Tu pun still tak sama dengan apa yang nampak jelas kat depan mata. Ha, kalau nak tau jemput lah datang ke Australia, nanti I bawak jalan jalan datang sini..:p :p


Four types of scenic world rides: Skyway, Railway, Walkway, Cableway

Me and the Skyway behind. Pardon my BIG, ROUND face pleasee.. T__T

While waiting for our turn to ride on the Railway

The couple on the Cableway

Lepas dah puas jamu mata dengan pemandangan yang super cantik, kitorang pun singgah kat satu garden ni untuk makan bekal tengahari. I masak lauk masak kicap sebelum gerak pagi tu. Bila perut dah lapar, cuaca sejuk, badan dah letih, lauk tu jadi ayam masak kicap yang paling sedap dalam dunia tau! Walaupun temperature sangat rendah, angin pulak kuat, makan sampai tangan menggigil, kitorang tetap hargai pengalaman ni. What a really precious experience we had.

Setelah puas memenatkan badan, kitorang pun bergerak balik ke bilik. Sebelum tu singgah jalan jalan di sekitar pekan Katoomba yang sangat comel tu. Unfortunately, all the shops were already closed when we reached there. Sungguh tak mencabar lah kehidupan mat salleh ni. Pukul 5 petang dah tutup kedai. Malam malam boleh baring atas jalan raya. Haihh. Takpela, we ourselves were exhausted enough. Sampai je bilik terus terpengsan keletihan tak ingat dunia. Malam tu kitorang bangun makan maggi kari panas panas sambil tengok cerita hantu, lepas tu sambung tido balik.hahaha. Best sangat!!


Mari masak maggi kari pedassss, yeayy!!


To-be-continue : Canberra ACT

3 comments:

myakii said...

love the last pic!!!! masak maggi kari pedas2... u look so cute... siyes nih.. cute sgt2... :-)

amirah said...

hahaha.cute apenye camtu. dgn slua tido..maybe u never seen me with my glasses on.orang rabun nak buat cmane.huhu..

myakii said...

haha..nope bout the glasses.. its your smile.... love the way u smile it... blh bawa mimpi... :-)..
dreams of your smiles...