Tuesday, October 12, 2010

Saya budak baru belajar

Dear diary,

I had a nearly one-hour tutorial session just now. Learning on how to operate this new little fella I owned since one month ago. Mind boggling session. Really confusing. But very very fun indeed! Memang kena cop dekat dahi ni "saya budak buta teknologi" rasanya. Mencabar sungguh nak belajar benda benda canggih ni ye. Sepuluh soalan diorang tanya, sepuluh jawapan macam, "Waaa, canggihnye!", "Oooo, camtu je ke?", "Fuiyooo, bestnye!!", "Alamak, taktau pun boleh buat camtu", dan bermacam-macam lagi jawapan ala ala jakun yg terkeluar dari mulut I ni.hehehe. Serious, memang I taktau. Memang kena gelak je la dengan budak budak ni tadi.huhu.

Okay, you must be confused now. You have no idea what the hell am I talking about? Did I ever mentioned that I'm using a new mobile phone rite now? Never? Okay, let me explain. I telah kehilangan handphone kesayangan yang paling canggih dalam dunia masa balik Malaysia raya yang lepas. Handphone yang ada torchlight kat kepala dia tu. I hung onto that phone since I first came to Australia in 2009. Semua manusia kat Aussie ni pakai pakai phone yang canggih canggih. Excluding me. I tetap setia dengan phone I yang "super power" dari zaman batu tu.

Handphone yang paling setia dengan I. Last sekali hilang jugak. Sedey..=(

For me, the main ideas of having a mobile phone are only for making or answering calls and text messaging. The rest, I don't give it a damn. Really. Sebab I memang tak reti gadjet gadjet yang canggih ni. Paling hebat yang I tau pun main game bodoh bodoh yang ada dalam phone canggih orang lain. Tu pun dah excited gila dah.hehehe. Wujud jugak manusia macam I dalam zaman serba teknologi ni kan. Memang ada, tapi dah kian pupus jenis manusia macam ni. What to do. I'm really not a technology freak.

Tapi kan, lepas balik dari Malaysia hari tu, I seriously need to get a new mobile phone to replace the one that lost. Punya la pening nak pilih pakai phone apa. Sebab yang jual kat kedai semua yang canggih canggih belaka. Kalau yang macam I punya dulu, diorang buat toys untuk anak anak kambing diorang je agaknya. Tu pun kalau kambing kambing tu sudi.hehehe. So, I pun pergi buat survey kat mall. Jalan dari satu kedai ke satu kedai. Tengok plan yang diorang offer and try to make careful comparison on top of all that. After a few session of careful searching, I ended up buying the latest hot babe in the whole mobile phone technology, the iPhone 4. Fuhhh!! First time seumur hidup pakai tepon canggih. Jakun, sungguh jakun sekali.hehehe..:p :p

My sleek and slender new toy. Keep falling in love with it from time to time.

After using it for almost 4 weeks, I started to enjoy the applications of the world's thinnest smartphone from Apple. It's not that hard though. You gotta learn on how to use it bit by bit. Explore every single thing inside it. Tapi sesungguhnya masih banyak benda lagi yang memang I tak tau lepas tutorial session dengan diorang ni semua tadi. Terima kasih ye kawan kawan yang sudi share ilmu tadi ye. Kena gelak pun nasib la. I took it as a matter of learning. Sekarang baru I tau banyak benda rupanya yang I boleh buat dengan adanya teknologi canggih dalam iPhone 4 ni. Yang paling best, I baru tau yang ada scientific calculator dalam benda alah ni.hahaha. Tak payah usung calculator ke mana mana sekarang ni. Suka! Suka!=))

p/s: That's all about my new passion now. Masa mula mula beli tu, I register satu application ni tau, iPhone 4 Case Program. For those yang beli sebelum 30th September, boleh register untuk dapat satu casing free. Baru je pagi tadi sampai. Yeayy!! Sekarang tepon ku ini dah ada 2 baju untuk salin salin..=))

2 comments:

myakii said...

utk sy???..xkira!!! nk jugak!!! nk jugak!!!! blk Malaysia, sy tuntut...klo xdpt, sy bakar KLIA ngn Penang Airport!!! :-p

amirah said...

uit,suka hati ja nak bakar airport eh. cmana nak balik mesia camtu.huhu. ala,go and get one for yourself. kan dah tukar keja baru. gaji lebih masyukkk..sekali sekala reward yourself with something apa salahnya kan?hehehe..:p