Friday, October 15, 2010

Simpson oh Simpson

Hey buddy!!
I went to see Tim this morning. Only a very short meeting for about 20minutes. 2 minggu ni I serabut sebab masih tak dapat solution untuk transcendental equations yang I tengah solve sekarang. Ada integration part yang bapaklah complicatednye. Asyik dapat piecewise solution je. Buat buat tapi tak dapat jugak, akhirnya buntu!

Maka dengan itu, tepat pukul 11am hari ni I pegi la jumpa Tim sambil buat muka kesian. It was such a disgrace everytime I went to see him without something in hands. Sungguh! Rasa macam tak cukup kerja keras. Then I started to feel bad for myself. Sighs~ But I already tried my best you know. Walaupun kadang kadang harusah ngelat jugak kan.hehe.:p

Bila jumpa tadi baru I tau kena guna any type of numerical works in order to solve that supercomplicated integral inside the transcendental equations. He suggested me to use Simpson's Rule which seems to be quite simple at my stage. Wahhh, pandainye supervisor saye!! Ape punya sengal la you ni Amirah. Kalau dah tau involve integration, automatic la ingat kena guna numerical baru senang. Ini tidak, paksa jugak diri pi buat cacing cacing tu. Memang la tak dapat. Haihh. Okay, assignment hari ni, pi cari balik formula Simpson's Rule yang dah lama ditinggalkan tu. Omg, menggelabah! Lupa, lupa!

Simpson's Rule. Mari belajar Matematik ye kawan kawan.. T__T


Lepas dah settle bincang pasal research, I pun sekali lagi dengan muka kesian bagitau Tim details pasal I nak balik bulan depan. I had told him before. Which was about a few months back. And I bet he already forgotten. So, when the date is getting near, I just want to remind him all again. I mentioned about my brother's wedding thingy and how important does the ceremony to me and bla bla bla. And he just said, "Okay, no problem. Just send me the details of the date and you may have a break". Owh, begitu mudah sekali. What a relief. Alhamdulillah..=))
p/s: Kejap lagi I plan nak pegi hospital melawat Abg Najib. Kaki kanan beliau dah tak dapat diselamatkan dan baru je menjalani pembedahan amputation bermula dari bawah lutut dan ke bawah. Sila google apa tu amputate ye. Tak sanggup nak terangkan kat sini. Tapi memetik kata kata beliau, "Allah telah mengurniakan kaki ini untuk tempoh yang panjang dan telah sampai masa Allah menarik sedikit rahmat ini". Beliau menerima semua ujian dengan redha dan telah bersedia. Ya Allah, kurniakan ketabahan yang berlipat ganda ke atas keluarga Kak Hajar dan Abg Najib. Amin.

2 comments:

myakii said...

i love en.Simpson... dia ada 2org anak yg bernama 1/3 Simpsons Rule ngn 3/8 Simpsons Rule...hihi..

amirah said...

ha,ape lagi..bleh la tolong sy derive modulation equations guna simpsons rule ni..:p