Thursday, January 13, 2011

Mari amalkan

Assalamualaikum my dear diary,

I have been extremely exhausted with heavy workloads very lately. Terlalu banyak benda yang nak kena buat dengan kudrat yang tak seberapa ni. The numerical simulation need to keep on running, and at the same time I can't leave the analytical solution just like that. Bila dah focus solutions, rasa bersalah pulak kalau tak terus membaca untuk literature review. So, curi curi masa baca sebaris dua ayat dalam journal walaupun kadang kadang tak paham langsung!! Bless me Ya Allah~~


Bila berada dalam keadaan tertekan macam ni, tiba tiba teringat amalan yang pernah Maktam turunkan sebelum memulakan perjalanan sebagai pelajar PhD dulu. Dekatkan diri dengan Allah Amirah. Sesungguhnya Dia maha mengetahui. It is completely true!


Di sini ada beberapa amalan yang boleh diterapkan dalam kehidupan seharian, terutamanya pelajar macam I ni lah. Semua ni Maktam amalkan sepanjang beliau buat PhD dulu, alhamdulillah Allah mudahkan segala urusan beliau dari mula sehingga akhir. Ruginya rasa sebab I tak betol betol ikut apa yang Maktam turunkan.. Kalau tak dapat banyak, sikit pun jadi la. Just a matter of sharing.

1) Mula sebelum masuk waktu Maghrib (tak kisah habis bila-24jam)

**KEDUA-DUA AMALAN INI ADALAH SUPAYA DOA MUDAH DIMAKBULKAN**

a) Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahaillallah, Allahuakbar - (100x)
b) Allahumma Salliala Muhammad, Waala Ali Muhammad - (313x)


2) Selepas Maghrib
**UNTUK KEYAKINAN DIRI DAN BERSERAH KEPADA ALLAH**

c) 2 ayat terakhir Surah At-Taubah - (33x)


Maksudnya:
Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wasallam), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman. Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): "Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, kepada-Nya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai 'Arasy yang besar."


**UNTUK KURNIAAN REZEKI**

d) Surah At-Talaq, Ayat 2&3 (Ayat Seribu Dinar) - (33x)

Maksudnya:
…dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya)[2]. Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu. [3]


3) Sepanjang Masa
**DIULANG-ULANG BACA SENTIASA SEPANJANG HARI SEPERTI SEBELUM TIDUR, BANGUN TIDUR, SEBELUM BACA BUKU, BILA PENING, CONFUSE, ETC..**

e) Surah Al-Anbiyaa, Ayat 79


Maksudnya:
Maka Kami beri Nabi Sulaiman memahami hukum yang lebih tepat bagi masalah itu dan masing-masing (dari mereka berdua) Kami berikan hikmat kebijaksanaan dan ilmu (yang banyak): dan Kami mudahkan gunung-ganang dan unggas memuji Kami bersama-sama dengan Nabi Daud dan adalah Kami berkuasa melakukan semuanya itu.


4) Jadikan (a),(b),(c),(d) dan (e) sebgai amalan harian.

HIGHLIGHT: Jangan tinggalkan zikir (a) dan (b)


5) Niat segala amalan adalah kerana Allah SWT

5 comments:

myakii said...

nk click LIKE xde eih....

amirah said...

hehe..sila click hidung sendiri..:p amalkan la ape yg boleh..sikit pun jadi la..=))

myakii said...

hahaha..btw, ibu ckp Great post...dia pun suruh sy print page nih pastu nk lekat kt dinding coz nk amalkan..amin2..

suzz said...

This is a good one Mira :)

-kaksu-

amirah said...

Just to share what might be good for all of us..=))