Sunday, October 28, 2012

Introducing my neighbours at Catherine Street

Assalamualaikum,


Apa khabar semua? Mesti seronok dapat cuti panjang kan? How I wish the long weekend is actually longer than what we had. Meanwhile, I do feel bad for not being very productive during the short break. But hey, it is Hari Raya kan? We should celebrate it! I just need to promise to work a little bit harder after this.


Anyway, our Aidil Adha celebration in Wollongong has not been really bad after all. Macam biasa, malam raya tu sibuk beramai-ramai prepare juadah untuk makan masa pagi raya. Takde la apa sangat pun. Cuma gathering kecik-kecik sesama sendiri memandangkan gathering besar-besaran untuk semua warga Malaysia ditangguh sehingga hari sabtu.


Pagi raya tu pulak, kami pergi solat dekat Stadium Hoki Unanderra. Semua masjid di kawasan sekitar Wollongong bergabung dan solat raya biasanya memang buat kat sini. Kawasan yang sangat luas, cukup untuk menampung komuniti umat Islam di sini.


Lepas balik solat, kami buat gathering kecik-kecik dekat rumah I. Cukuplah untuk menggembirakan hati sesama sendiri. Bila jauh di perantauan, sahabat handai di sini lah yang jadi saudara. Semua dah macam adik beradik sendiri. Ohh, I ni termasuk dalam golongan yang paling 'dewasa' di kalangan orang bujang dekat sini, so adik-adik semua dijemput beraya dengan kakak ye. Tahun depan 'kakak' dah takde. hahaha. :p



Kawasan kejiranan No 9, Catherine Street. Very kampung like kan? :)


Kami yang gembira di pagi Aidil Adha.


Ahli unit 1 dan unit 3. Selang sebuah rumah je.
Anyway that's my house at the back. My room is second from right. :)


Antara tetamu yang datang.
Masak lauk bahagi-bahagi. Pastu kumpul makan kat sini.

Residents of Catherine Street.
From right: Ayie, Ajib, Fatin, Usher,Ilyas, and me.
And then Kerul and Zaki bakal di recruit menjadi ahli mulai tahun hadapan. :)



Then, esoknya pulak baru gathering besar-besaran anjuran MAS UOW 2012. Time tu baru jumpa semua orang termasuk yang berkeluarga. Our community has tremendously shrunk compared to the first time I arrived in Wollongong more than three years ago. But it's okay, we still had a good time even only with the small number of people. Remember, quantity does not really matter at times, but quality always is. :)


5 comments:

farah zainal said...

waaa....aaron aziz pun datang raya tu! Glam2 gitu :p

Aaaa rindu catherine st. Tempat lepak dulu! Seribu satu kenangan... :)

aimy said...

Ein: 1) Sapa aaron aziz??
2) Tempat "lepak"?? sure or not?

Ilyas over tau..hahhaha posing maut.... :)

amirah said...

Ein:

aaron aziz gong adik angkat ayie. jgn memain. haha. :p

amirah said...

amy:

haha. tu baru sikit. byk lagi gambar dia punya pose mmg over.

farah zainal said...

Aimy:
1) perghh aaron aziz wollongong pun tak tahu! rugi tu! Siapa lagi kalo tak si Sapek!

2) U noe "lepak"..."lepak" la..hahahahhaa....lalalala... lepak banyak dengan siapa... u "noe" la..hahaha