Tuesday, December 4, 2012

Berita gembira untuk penggemar coklat.

Assalamualaikum semua,


Here's me again writing for two days in a row. Ajaib kan? Perkara yang jarang-jarang berlaku ni. hehe. Sebenarnya tadi tengah dok run simulation guna Fortran through SSH Secure Shell, tetiba dia keluaq warning 


"THE PROGRAM HAS PERFORMED A FATAL OPERATION AND WILL BE CLOSED"


Erkk? Apo bondo tu? Serious tak paham. Yang pastinya my simulation process stopped immediately right there. Huwaaa. Jadi I terus laju-laju email support system to log a report. Hopefully they are going to solve this. Fast. Sementara dah tengah stuck ni baik aku update serba sikit kat sini ye dak?


Ha macam ni cerita dia, dua hari lepas I ada upload gambar ni dekat Instagram with the caption "Chocolate Galore. Guylian Belgian Chocolate Cafe".


Amacam? Tempting tak? hehe. :p


And then, somebody sent me a personal message asking me if the chocolates served in the cafe have held the Halal certification or not. Thank you so much for the concern dear. Kalau orang tak tanya, mungkin I sendiri tak teringat nak cari. Since orang dah tanya, I pun buat la research sikit and I found THIS.

"All products manufactured by Guylian have been produced under the supervision of the EuroHalal Office of Control and Halal Certification. They are subsequently free from Haram or questionable ingredients. Hence, they are HALAL of FIT FOR CONSUMPTION BY MUSLIM". 

Yippie yayy!! Lepas ni kalau nampak Guylian chocolate yang sangat famous dengan bentuk Seashells tu bole la beli ye. Jangan risau, takde kandungan yang meragukan dalam tu. Gelatin yang digunakan adalah vegetable origin. So, boleh pakat makan ramai-ramai coklat berbentuk cengkerang ni. :)


I am always a chocolate lover. Tak kira la dalam bentuk apa sekali pun. Asal nama dia coklat semua aku sukaaa. Dekat Australia ni ada boleh tahan banyak la jugak chocolate cafe macam MaxBrenner, Koko Black, Lindt, Theobroma, San Churro and Guylian that I recently found.


Located at Circular Quay
10, Macquarie Street, Sydney NSW 2000


Me in front of the cafe. Haruslah ada gambar I kan. hikhik. :p


Ohh, Max Brenner is originally from Israel. Since I am trying to ban as much Israelis products as I can, Max Brenner dah terkeluar dari list untuk dikunjungi walaupon Tutti Fruiti Waffle dia sedap gila!! Takpa demi Palestine, aku sanggup berkorban. Eceh. Ye la, nak pegang senapang tu memang idok le teman. Harap dengan cara memboikot boleh lah membantu sikit-sikit. :)


Then hari tu masa pegi Sydney, I sempat singgah Guylian Belgian Chocolate Cafe dekat Opera House. Selama ni tengok packaging Guylian The Seashells Chocolate je dekat Woolworths. Tak sangka pulak dia ada cafe yang besttt!! Too bad, cafe dia ada dekat are Sydney je. Circular Quay (dekat dengan Opera House) and The Rocks. Jom kita tengok apa yang ada dalam cafe ni selain coklat yang kat atas tu:


Desserts.


More dessertsssss.


Moreeeee and moreee dessertssssss. Pengsan!


As you can see from the above pictures, they also have a wide range of desserts other than chocolates. I tak berani jamin kesedapan desserts semua ni sebab I sendiri pun tak try. Tapi, for the chocolate base desserts, I think memang boleh bagi A++ sebab memang rasa chocolate dia sedap! hehe. Kalau rasa taknak makan, boleh jugak order drinks. :)


Beverage corner. Hot and cold.
Eh waiter pun comel-comel sejuk mata memandang. hikhik. :p


And I got myself a Guylian Hot Chocolate Special.
Huge serve, lovely, and rich.
A great deal for a calorie hit. ahaks! :p


Okay, cukup lah tu review tak berbayar pasai Guylian Chocolate Cafe ni. Asalnya nak bagi explanation pasal status Halal je, tapi tetiba jadi review pulak. haha. Okay la tu, just like killing two birds with one stone right? Harap membantu untuk sesiapa yang cari information pasal cafe ni. Tata! :)


8 comments:

nurr said...

sedapnya amirah :)nnt nk blk msia blh la bt souvenirs utk kami di cni :)

ex-dato onn

amirah said...

nurr:

InsyaAllah mmg selalu bwk balik chocolate dari sini. jemput la mai rumah nnt boleh bagi rasa. :)

RedRose said...

oh no... here comes my craving. T__T

MamaTiaMia said...

salam Amira:) Lovely blog you have here:) suka tengok entry on Sydney...hmm bila boleh pergi lagi agaknya:)Take care. K.Zu

amirah said...
This comment has been removed by the author.
amirah said...

Kak Zu:

What a surprise hearing from you over here! kot2 kalau datang sydney lagi bagitau la. bole jumpa2. hehe. anyway thanks for dropping by! do come again. :)

amirah said...

RedRose:

Omg, sorryyyy!! Harap bukan craving ibu mengandung. kalau tak, ada yang nak kena deliver ke johor pulak karang. :p

Ahmad Hafizudin said...

Tq for ur good entry.