Wednesday, July 3, 2013

Pemeriksaan Kesihatan PERCUMA!! :)

Assalamualaikum semua,


Do you reckon that PERKESO (SOCSO) ada organize Helth Screening Program (HSP) untuk semua pekerja berdaftar tak kira kerajaan atau swasta yang berumur 40 tahun ke atas? Alaa, yang banyak keluar iklan kat dalam The Star and TV tu. 


Dalam program percuma ni, PERKESO sediakan voucher untuk pekerja yang berkelayakan secara PERCUMA!!


  1. Standard Screening Voucher
    Physical examination, consultation, blood test, urine test and Pap Smear (for women)

  2. Mammogram Screening Voucher


Cara dia senang je, kena pergi dekat mana-mana klinik panel yang berdaftar di bawah program HSP ni, then you ask for the standard screening voucher. Lepas dah siap semua tu, doctor akan keluarkan referral letter untuk you pergi mana-mana hospital untuk buat Mammogram Screening. Easy peasy! Yang penting FREE! :)


So last week, I teman my mom pergi buat Mammogram Screening dekat Pantai Hospital, Sungai Petani. Cantik betol hospital baru tu. Staf pun very dedicated, buat kerja cepat, tak sempat kita tanya diorang dah datang untuk advise kita nak pergi buat apa semua. Bagus, bagus. I suka pekerja yang pantas camtu. :)


Jabatan Pengimejan Diagnostic, Hospital Pantai, Sungai Petani
Mammogram and ultra sound buat kat sini.
Pekerja bagus, doctor pun bagus. I like! :)



Ruang menunggu yang luas dan selesa.
Tunggu lama pun rileks je rasa.


So, everything is completed in less than one hour, with mammogram and ultra sound as well. Kalau tanpa voucher, bayaran untuk mammogram ni RM100, untuk ultra-sound pun lagi RM100. Tapi sebab mak guna voucher program HSP PERKESO ni, mak dah jimat RM100. hehe.


And then, staff Pantai tu pulak advise mak untuk guna voucher Lemabaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) pulak untuk ultra-sound. Borang voucher ni boleh dapat dekat pejabat LPPKN, klinik atau hospital. So, mak jimat lagi RM100 with a total of RM200 altogether. Alhamdulillah.


So, jom pakat-pakat bagitau parents, pakcik, makcik, atok, nenek, mak sedara, pak sedara segala kaum kerabat semua lah, cepat-cepat buat pemeriksaan kesihatan secara percuma anjuran PERKESO ni. Voucher ni valid sampai hujung tahun ni je tau. Tapi kalau bukan pekerja berdaftar jangan risau, sebab boleh guna voucher dari LPPKN.


Kita yang muda-muda ni boleh buat jugak, tapi takdela voucher free ni yek. Plus untuk yang berumur kurang daripada 40tahun tak berapa digalakkan buat mammogram untuk detect breast cancer tu sebab otot dan cell dekat breast masih active. Takut ada mudarat pulak. Tapi digalakkan untuk buat pemeriksaan sendiri.


So apa lagi? Let's take care of our health okay?
Not only us, but also people around us.
Tata! :)


3 comments:

Dugong said...

Kalau yang dah pencen pun boleh jugak ke?

amirah said...

Kalau yang dah pencen rasanya boleh guna voucher dari LPPKN. Memang semua orang umur 40 tahun ke atas layak dapat voucher tu. Give it a try! :)

ziqrith wesker said...

Salam akak dpt voucher ni, nak tanye klu adik tahu dgn voucher ni, kita tak payah bayar apa2 lah iye? Kalau nak check jantung pun boleh ke?