Friday, February 4, 2011

Baju kelawar pun cantik kan?

Hari ni masuk hari ke 5 yang panas gila taktau nak explain macam mana lagi dah. Tiap tiap hari I kena fikir nak pakai baju apa yang paling selesa dalam cuaca macam ni. I really need to wear something loose and comfy. Rasa macam nak pakai baju kelawar je pegi mana-mana. Berangin je. hahaha. But too bad I dont have any here. Ada siapa-siapa yang baik hati nak pos baju kelawar corak pelangi tak?? I really really need one now.huhu..

Style jugak pakai baju kelawar macam ni kan. Yang penting berangin. [photo courtesy]


Lepas tu teringat pulak baju Kedah yang nenek-nenek suka pakai tu. The material is 100% cotton and it is made very loose with cute and sweet flower prints pattern. Pakai pulak dengan kain batik. Perghhh, lagi berangin. Tapi I pulak yang tak berapa reti nak pakai kain batik. Boleh tu boleh. Cuma paling lama boleh tahan dalam 10menet. Tu pun dah control jalan ayu gila taknak bagi tertanggal.hahaha. After 10minutes, that's it! Sila pergi tukar uniform cepat! Respect gila dekat mak-mak yang pakai kain batik sambil buat kerja rumah laju-laju tanpa perlu risau kain batik tertanggal dan tertinggal kat mana-mana.hahaha..:p


Dekat rumah tok ada banyak.hehe.. [photo courtesy]

Then I finally made up my mind to wear my baju kurung which was long stored underneath my bed. Hmm, not too bad. Baju kurung sangat la selesa dipakai. But then I wish I have more baju kurung which is made from 100% cotton with all the cute flower prints. Can I? No? Okay, enough! Boleh tak jangan berangan benda yang tak wujud kat sini? Bertahan lagi 2 hari je. Then the weather is gonna be back to normal. Hopefully..


Hmm, bila fikir balik, in the end, baju tradisional macam ni jugak yang jadi pilihan I dalam cuaca yang panas menggila macam sekarang ni. Best gila kalau dapat pakai baju kelawar, baju kedah, baju kurung yang corak comel-comel tu. Tapi jangan la pakai baju kelawar lepas tu tepek bedak sejuk penuh muka lepas tu keluar sapu sampah depan rumah. Ohh, yang tu sungguh tak comel. Jangan buat okay!=))

6 comments:

myakii said...

xsalah klo pkai baju kelawar smbil tempek muka ngn bedak sejuk sambil sapu sampah depan umah... kira ayu la tu..abeh ayu!!! hahaha

amirah said...

hahaha..mamak jual roti pun takut tengok muka selepung dgn bedak sejuk nanti..:p

Anonymous said...

pakai bj kelawar tu ke Uni Mira...mesti best!klu akak...kain batik masa pantang je la..hehe
-K.Suzie Mesia-

amirah said...

hahaha..kalau pakai camtu ke uni, alamatnya habis segala daun atas jalan mira sapu nanti.. panas la skrg kak suzie..tak sabar nak tunggu autumn..
nnt balik mesia teringin nak melawat akak and bakal baby baru tu.hehehe.

Anonymous said...

cantik baju kelawar mcm ni nak jugaklah hehehe

amirah said...

cantik kan??? buat la sepasang.hehehe..