Tuesday, February 1, 2011

Exercise? Perlu ke?

Happy first February dear diary!


Pagi tadi masa pack my gym outfits, tiba-tiba terfikir why am I doing this? I mean, kenapa nak kena excercise? Dah la panas sekarang ni, nanti complaint berpeluh la, letih la, lenguh kaki la and bla bla bla. But then, I realize that excercising is one of the ways to make me feel good. Feeling good here means not only for now but hopefully for the future as well.


Btw, appearance in public is somehow quite important am I right? Sebab tu la kita mandi tiap tiap hari (apesal omputih tak mandi pagi pun still nampak macam superstar huh?), then pilih baju apa nak pakai, lepas tu check gigi kot kot ada terlekat cili makan nasik lemak pagi tadi. Ngeri tau kalau baru lepas borak dengan orang, tiba-tiba bila pegi toilet tengok ada cili baik punya landing kat gigi.kahkahkah. Damn you cili!! Spoiling my whole day mood. Euww, macam gegirl la you ni Amirah. Cili pun nak kecoh. Apa daaa! But hey, that's the truth kan? kan?


I'm worry that we have gotten so obsessed with how we look that we no longer care about how we feel. Now think about how your body feels after a workout. Your muscles are warm and flexible, the blood is pumping through your body, providing oxygen and energy. You feel energized, confident, proud of yourself and ready to face the world. Woahhh! Cakap nak hebat je. Tapi tu la hakikatnye perasaan lepas bersukan. Remember that our bodies are made to move, not to sit around all day aka menambah ketebalan lapisan lemak.


Bukan susah pun, buat je cardio workout 20minit sehari. Kat rumah pun boleh buat. Tapi kena bersedia dengan CABARAN tiba tiba nampak drama TV3 la, time tu la rasa nak makan biskut cicah milo la, nak kena angkat baju kat penyidai sebab nak hujan la, dan macam-macam jenis distraction lagi. Sebab tu ada kelebihannya kalau tak buat di rumah, contohnya macam dekat gym. Kiri kanan kau nampak orang dok pulun excercise je, so akan terus bersemangat. But honestly, I pegi maximum 3kali je seminggu. The rest I prefer to do it at home according to my own sweet time.


Sebenarnya kalau terlampau stress dekat office pun I suka pergi excercise. Kadang-kadang rasa sakit urat, sakit sendi, sakit belakang, padahal bukan kerja angkut batu bata pon. Tapi bila duduk diam mengadap komputer terlampau lama, memang terasa darah panas tu rasa naik sampai ke tengkuk. Kalau dah rasa terlampau stress sampai camtu, I will simply get change, sumbat ear phone kat telinga dengar lagu, then terus menapak ke gym. Owh, speaking of which, it's time to get sweat now. Tata!

My messy workspace. Tempat mengundang segala stress.

4 comments:

myakii said...

Go...baby.. Go...!!!!! hahahah

amirah said...

Baby tarak..mak baby ada.kakakaka..:p

suzz said...

Jom BAT petang ni!

amirah said...

Jommm!! Memang nak pegi pon.hehe.. see u there..=))