Monday, October 10, 2011

Bila harimau dimakan kangaroo

Hai hai hai!


Sekarang baru ada peluang nak update cerita pasal football match between Malaysia and Australia yang I pegi tengok dekat Canberra Jumaat lepas. For those yang taktau result, pasukan Harimau Malaya kalah teruk dengan Qantas Socceroos. 5-0. Lagi sebijik cukup setengah dozen. Ohh my.


Tapi bagi I tak boleh nak salahkan pasukan negara secara keseluruhannya. They had tried their best. But due to certain inevitable causes, they went back empty handed. Ye la, Australia dah masuk Top 20 world ranking. Malaysia pulak lebih dari 100. Dari situ pun kita dah nampak jurang yang besar kan?


Selain tu, I rasa cuaca pun bagi kesan yang besar dekat pasukan negara. It was raining earlier that day, and the temperature dropped down to 10-13degrees at the time they were playing. Player Aussie takpela sebab dah biasa training masa winter yang temperature sentiasa below 10degrees. Pity our tigers.


Kalau compare size pulak, alahai kesian je tengok player Malaysia kecik-kecik and comel-comel je berbanding dengan player Aussie yang semuanya galah-galah belaka. Serious rasa sangatlah kerdil. Apa nak buat. Typical Asian. Cute!


Some of Wollongong supporters. Tengok donkey pun pakai jersey tau. Semangat!


While on our way to Canberra.
Immitating Fatin's favourite pose :)


Kami di stadium Canberra.
Masih mampu tersenyum walaupun sebenarnya rasa nak balik pakai karung.hakhak.


Luck may not be on our side this time.
Try again you guys!


Me in our squad's away jersey.
I'm loving the royal blue colour.


But I personally think that the best part was when our national anthem, Negaraku is proudly been played at Canberra Stadium. When you are far away from your beloved home country, and when you get the chance to sing it together with other fellow Malaysian, perasaan dia sangat indah. Sungguh! I miss Malaysia like very seriously now.


video
Negaraku indah berkumandang. Rindu!


Secara kesimpulannya, sebagai seorang pemerhati yang sangatlah kurang pengetahuan dalam ilmu bola sepak, I berpendapat yang masih banyak lagi ruang yang perlu dibaiki oleh pasukan negara in order for us to be along the line with any other international squads. But InsyaAllah we will still reach there one day. Go Harimau Malaya!


video
Apek turun salam penyokong. Suara Fatin dengan Pai aje yang dengar. Fanatik sungguh. hahaha.
I think he's the real hero.Kalau tak ada gaya Malaysia kena belasah 12-0. ;O


2 comments:

Anonymous said...

Hahahah...nak terjatuh krusi tergelak dengar suara Fatin n Pai...Apekkkkk, apekkkkk!! Apek datang sini! Apekkkkk!! HAHAHAHAH

-KakSu

amirah said...

Kak Su:

lawak kannnn?? kalau kasi dengar ni comfirm diorang pun gelak berguling-guling dengar suara sendiri.. mira pun dah tergelak sornag-sorang ni..hahaha..