Wednesday, February 8, 2012

Lapar itu ubat?

Haii semua!!


I'm now writing from my workplace with my stomach growling asking for some foods. I think I need to get myself something to eat to mute this noisy belly of mine. Tapi hujan-hujan ni I malehhh la nak turun pi carik makan. Tunggu balik nanti je lah. Sila bertahan okeh wahai perut!!


Ohh, it has been more than a week since I declared war with my tummy. Dalam tempoh perang ni, baru dua kali I makan nasik. Mula-mula makan bubur, then malam tadi makan nasik ayam. But the amount of rice was very little compared to my usual meals. The rest of that, I bertahan makan something other than rice. Fuyohhh! Amirah ke tu yang tak makan nasik tu? Keajaiban dunia ni!! kahkahkah.


I do feel proud of myself though. Selama ni mana boleh tak makan nasik langsung. Migrain la apa la. Alasan semua tu! Tiap-tiap hari musti mau cari nasik tak kira apa jadi sekali pun. Nasik putih, telur mata dengan kicap pun dah kira satu lauk yang cukup enak dah. Eleh, semua orang pun mesti suka makan lauk tu jugak kan kan kan? hehe.


Tapi ada orang cakap dah kurus-kurus ni nak diet apanya lagi?? Yes, memang nampak KONON macam slim and slender, but hidden fats are still there. Pandai tak dia nyorok? T__T  I have my ideal weight that I think will suit my height best. However, my current weight is slightly over than that, so apa lagi?? Kerja keras lah sikit.


When I get back my ideal weight, I will keep my normal routine makan nasik hari-hari macam biasa. Ohh tak sabarnya nak tunggu waktu indah makan nasik putih, telur mata dengan kicap. Eh, tambah timun atau lettuce jadi ulam pun sodappp!! *Daydreaming*


Ha, dua hari lepas kitorang makan semua benda grilled ala-ala macam kat Seoul Garden. Best!! Walaupun telah kehilangan deria rasa dan bau yang agak kronik, but I still enjoy the meal!! Check this out: 


video
Healthy dinner. 
Grilled sausages, chicken and prawns with salads.


Terima kasih semua sebab menyokong diet kurang makan nasik saya! Mari mengamalkan pemakanan yang sehatt ye kawan-kawan. Dari muda ni la kena jaga supaya dah tua-tua nanti takde la tengok saja bila anak cucu makan macam-macam. =))


Keep your healthy heart by emptying your stomach.


Daripada Aisyah R.A, 

“Bala yang pertama sekali berlaku kepada umat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut, sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, gemuk badannya, lalu akan lemahlah hatinya dan akan bermaharajalela syahwatnya.” 

(Hadis riwayat Bukhari )

2 comments:

OwNnA said...

eh2..nak like post ni xleh ke??hihi..sy pon nk on diet jgakla.da overweight nih..haha!cayok k.mirah..=))

amirah said...

Una:

Jom kita pakat-pakat jaga makan!! Tapi kan, Kak Mirah ni mula-mula je semangat, kalau tengok makanan sedap biasanya Kak Mirah kalah. hihihi. :p