Monday, December 13, 2010

Jangan tiru macam saya

Hai daisy diary,


Sorry if the greeting is a bit flowery today. Tiba tiba rasa macam masuk pulak term daisy tu dengan diary kan.hehe. I'm at work now and I think I had fallen asleep for a couple of minutes only until I realized I haven't perform my Zuhur prayer yet. Bila tengok jam dah pukul 4, kelam kabut la loncat bangun terus pegi ambik wudhuk, solat Zuhur, and now I'm waiting for my Asar prayer. Phewww! Manusia tu memang la mudah lalai. One simple example is myself.


We're almost in the middle of December here in Aussie, and speaking of which, we're now experiencing the day longer than the night. Pukul 6 pagi dah terang benderang macam pukul 8pagi di Malaysia. Pukul 8 malam pulak cerah lagi sebab matahari terbenam lambat sekarang ni. Nak balik lambat dari ofis pun rasa bersalah. Ye la, dulu, tengok gelap je terus cabut. Alasan, anak dara tak elok jalan malam malam. Alasan ye. Kalau suruh jalan ke tempat lain, alasan tinggal alasan lah nampaknye.hehehe.


Let me tell you a secret. Hari ni I puasa separuh hari. Konon nak test power la puasa sunat masa summer. Tepat pukul 1 petang, puasa tinggal nama. Dah la tak bangun sahur. Hebat sangat la konon berbekalkan dinner nasik goreng semangkuk nak tahan sampai esoknye. But I told myself, apa salahnya niat puasa sunat, kalau boleh tahan satu hari selama 15 jam, Alhamdulillah, kalau tak tahan, bukak aje la. Siap dah bawak bekal air dengan pisang dalam beg kot2 tak tahan. Hampeh btol la you ni Amirah. Apa punya pesen puasa tp bawak bekal ni. Haihh..


Bangun pagi tadi perut dah bergelodak mintak breakfast, masa tu baru pukul 10pagi, tahan lagi. Then Fendi called, mintak tolong drive dia pergi Medical Centre dekat Westfield Warrawong. Nak pegi Medical Centre tu pulak kena lalu dekat food court, aduhhh, semua makanan nampak macam paling sedap dalam dunia. Tepat pukul 12pm (selepas 7 jam berpuasa), dalam hati dah niat, kejap lagi otw balik aku nak grab spinach roll dekat Michel's Patisserie lah. Memang tak tahan dah ni.


My favourite cheesy spinach rolls from Michel's
(photo courtesy, http://www.michels.com.au/pages/menu/menu.aspx#pies)

Lepas semua dah settled, Fendi cakap, "Lets grab something to eat, coffee or anything. It's on me". Wakakaka. Pucuk dicita ulam mendatang. Baru berangan nak tapau spinach roll, tiba tiba orang offer nak belanja. Maka 'ter'bukak la puasa I selama 7 jam untuk hari ni. Fuhh, mencabar rupanya kalau nak puasa time summer. Dengan cuaca panas, waktu berpuasa yang makin panjang, memang kena ada kesabaran yang tinggi. And I failed. My bad. You jangan tiru macam I pulak. But it's okay, at least I tried, and memang niat pun untuk puasa sunat. Mungkin nanti bila dah start autumn I boleh sambung puasa sunat balik.

p/s: I dah habis ganti puasa tau. Kalau puasa wajib takdela I sesuka hati nak bukak separuh hari macam ni.. Summer ke, panas ke, siang panjang ke, takde alasan nak ponteng. Nasib la kat Aussie kebetulan bulan Ramadhan masa winter.hehehe..=))

2 comments:

myakii said...

hahahaha.....

amirah said...

Mcm budak2 kan puasa separuh hari..apa nak buat, tak tahan daaa..hahaha..:p