Sunday, December 5, 2010

Pisang goreng di petang yang hening

Selamat petang Encik Diari,

Petang petang yang mendung macam ni tiba tiba teringat pisang goreng panas dekat UTM dulu. Having some hot pisang goreng over a cup of tea will definitely turn my evening into a perfect one. Bila datang angin teringin nak makan, I sanggup bersiap, pujuk siapa siapa yang sudi (biasanya Wan, kadang kadang Mr Bf, Ila pun pernah jadi mangsa), then bawak kereta pergi makan pisang goreng sambil cicah sambal kicap. Port yang best, gerai kat belakang Kolej 17, atau kadang kadang dekat Pasar Awam Taman Universiti. That's one of my favourite activities in UTM for so many years. Ya Allah, rindunya..

Pisang goreng + Sambal kicap = Terbaik!
(Photo courtesy from google)

I once had pisang goreng at one of the Malay restaurants here in Australia or Sydney to be exact. After a few months of depriving myself from consuming it, then only I decided to try on it. It happened to be not only the priciest pisang goreng on the earth, but also the worst I have ever tasted! The presentation looks good, fine with me. Tapi the moment waiter tu hidang je kat meja I, terus potong stim. Wanna know the reason why? Dia hidang pisang goreng cicah ice cream?? Oh no!! ;O

Pisang goreng + Ice Cream Vanilla = Disaster
(Photo courtesy www.jttk.zaq.ne.jp)

Masa mula mula sampai JB dulu, I kena belajar terima cara diorang makan pisang goreng cicah sambal kicap. It was a little bit hard at the beginning, however, after 6 years of my temporary residential in JB, I was kind of loving it. Kira ok la kan, pisang manis, cicah sambal pedas. Tapi kalau kat sini pisang goreng cicah ice cream, I gave up! Pisang manis, cicah ice cream manis kuasa dua, jadinya super duper manis. Memang tak boleh blah! Sudahnya, I struggled myself swallowing it with a cheeky smile cracked on my mouth. That was my first try, and that will definitely be my last attempt. Kalau teringin sangat pun nanti, I beli la pisang gajah kat sini, goreng sendiri.huhu..

p/s: Oh Amirah, for your own sake, could please stop imagining on how tasty those crispy goreng pisang is. Eh, pisang goreng lah!:p

2 comments:

myakii said...

alolo....sian nya....ok la tu pisang goreng + ice cream...ada gak bunyi pisang goreng..diorg ing waffle kot boleh letak2 ice cream...

amirah said...

hehe..siannnnn kan? pos sikit..:p
mmg ada ja menu pisang goreng ice cream tu kat mana mana..ala2 banana split la konon. tp tekak sy ni yg takleh terima..mmg sah melayu tulen..haihh..