Tuesday, February 24, 2015

DIFFERENT, but bestfriends

Assalamualaikum,


How's everyone doing at work? Ada lagi ke yang lajak cuti sampai hari ni? Melampau korang eh kalau dok cuti lagi. I dah mula masuk kelas untuk semester ni. Dah tak bole suka-suka hati nak cuti lagi dah sekarang. I suka cover banyak syllabus dari awal semester, so bila dah hujung-hujung nanti tak kelam kabut. Student pun ada banyak masa nak buat revision kalau semua dah cover awal-awal. 


Hmm, hari ni rasa macam nak bercerita pasai sahabat. I am that kind of person yang sangat friendly, dengan semua orang pun aku boleh buat kawan. Dari kecik-kecik sampai besar memang perangai macam tu. Tapi!! Dalam ramai-ramai tu, I will only stick with a few person yang betol-betol ngam and sekepala where we can talk about almost everything tak payah nak control-control.


I have this one friend masa dekat MRSM Beseri, perangai kitorang almost totally different, yet we develop that very special bonding yang sangat kuat walaupun sentiasa berbeza pendapat. I dengan Emy ni room-mate (or we call it cube-mate back there) since year 2001. Setiap semester mesti dah book dengan warden awal-awal taknak tukar cube-mate. Wow, maksudnya dah 15 tahun la kitorang kawan???? ;O


Kalau diikutkan time tu, I was basically among the ones who lived by the rules. Wakil pelajar yang sentiasa duduk kat barisan depan dalam perhimpunan. Kena sentiasa pakai blazer walaupun cuaca kat Perlis tu panas ya rabbi.  While Emy on the other hand, termasuk antara budak perempuan yang paling nakal kat sekolah. Sapa tak kenal Emyliana kelas L weh?? Suara dia je boleh dengar dari hujung ke hujung blok akademik. She is loud and stubborn, memanjang nama dia je yang naik.


So with totally different personalities, people always wonder macam mana kitorang boleh click and tinggal sebilik? Jauh beza weh perangai korang tak gaduh ke? Well, things went on like this, bila kat luar bilik, aku buat hal aku, ko buat hal ko. Tak payah masuk campur urusan masing-masing. Tapi bila masuk dalam bilik, buang pangkat wakil pelajar, buang perangai budak nakal, we treat each other as sisters. Time tu la nak ngadu homesick ke, result tak ok ke, kena denda sebab homework tak siap ke, nak cakap pasai boyfriend ke (opssss!). :p


Well nama pun girls kan? Mana boleh tak gossip. hahaha. Emy la satu-satunya manusia yang tau about me having a crush on my then boyfriend now husband masa Tingkatan 4. Konon jual mahal la semua budak laki pun tak layan, tapi diam-diam gatai jugak dok ushar orang. Nasib baik tak bertepuk sebelah tangan and finally jadi suami jugak. Pheww!! ^_^"


Kitorang duduk sebilik selama 2 tahun sepanjang belajar dekat MRSM. Beseri. Kadang-kadang time cuti hujung minggu I angkut Emy balik rumah dekat Penang. Bila pegi KL pulak, I pegi rumah dia. Kitorang rapat gila sampai habis sekolah. Then masing-masing sambung belajar and we keep in contact sekali-sekala walaupun jarang dapat jumpa.


Sampai sekarang ni, kitorang bukan jenis yang sentiasaaaa bercerita, or messaging all the time macam sesetengah best friends yang lain. Sebulan sekali pun takde kadang-kadang. But when we did, we catch up very instantly, macam baru je lepas jumpa semalam. She once sent me this quote, 
This quote accurately describes our friendship


So, last week I got the chance to see her for a couple of hours. Seronok gila sebab lama sangat tak jumpa. The last time we met was when we were still single and struggling with love and life. But now both of us are blissfully married and she is already granted with an adorable son, Ali. Can you imagine, the loud and stubborn Emy, sekarang dah jadi mak orang? Although my brain is still processing the fact, but I can see Ali as the luckiest boy on earth to have Emy as his mother.


True friends, stay forever 


Aunty misses you already Ali. Grow up healthy, handsome and charming okay?


InsyaAllah selagi ada nyawa, this kind of friendship will survive and we love it to be like this forever. Do not judge other people and sentiasa doakan yang terbaik untuk sahabat masing-masing, semua tu ada nilai di sisi Allah swt. Okay, till I see you again next time. Tata.


3 comments:

nurul akhmarina said...

Wow mira...i miss u both jugak... :D
~akma~

amirah said...

Omg kemaaaaa!! rindunye kat ko. Hari tu masa kitorang borak ada sebut pasal ko dengan yani. WEh, datang penang jangan lupa contact aku tau!!

nurul akhmarina said...

Miraaaa...please,please,please give me ur phone number...rindu giler kat korang wehh...this is mine 0169342706...please contact me...wassup ka msg ka...miss u darl...hugs and kiss...