Tuesday, August 21, 2012

Indahnya berhari raya di perantauan :: Wollongong 2012

Assalamualaikum semua,


How's your Eid celebration so far? Ada yang masih seronok bercuti, ada jugak yang dah masuk kerja esok kan? Mesti lemau je rasa bila nak masuk kerja balik lepas-lepas raya ni. Maklumla, dah berkilo-kilo rendang dengan ketupat berkampung kat dalam perut tu. hihi. I pulak, hari raya pertama je yang cuti, tu pun sebab hari Ahad, masuk hari ke dua, I dah kena pi office macam biasa. huhu.


Anyway, memandangkan ni mungkin sambutan Aidilfitri I yang terakhir di bumi Australia ni I rasa macam nak compile gambar-gambar sepanjang sambutan hari raya dekat sini lah. Nanti bila dah tua-tua bila rindu kenangan berada di luar negara bole jugak jenguk-jenguk dalam blog ni. hehehe. Mana tau nak tunjuk kat anak cucu dulu I pernah sambut raya dekat perantauan cool ja tak nangeh pon. hahahaha. Auta sangat tu. :p


Takbir malam raya kat rumah Kel and Mad. Elok ja kami cari port kat dapoq. Nak lagi best dekat tong sampah. haha.
I was totally unwell that night. Malam raya demam adalah sungguh tak cool. T__T


Suatu pagi di aidilfitri. Cewah. Baru balik solat raya. Antara tetamu pertama yang mai ketuk pintu rumah carik makanan.haha. Anyway, that's my house at the back! Very the kampung kan??? :)


Baru sampai kat botanic garden untuk gathering. Sebelah tangan pegang tupperware rendang, sebelah lagi tarik tangan Adam. Gaya tak boleh blah. Serious dah macam mak-mak. hoho.
[Photo courtesy: Pai Theartsoul]


Introducing my housemate, Fatin Ayuni. She is single but technically unavailable. Sorry! :p
[Photo courtesy: Hovis Ho]


Me and Kelly!! She's leaving us soon. Hilang lagi sorang penyeri di Wollongong. :(


Kak Fai. We are in the same school. Pun dah nak balik jugak. :( 


Me and Kak Shaza. Eh tak perasan sama merah rupanya. haha.
Antara kakak-kakak yang tinggal di Wollongong.


From left: Me, Mai, Fatihah & Hanna. Ni adik-adik dekat sini.
Bijak-bijak depa semua ni tau.


Me in between Fatin and Pai Theartsoul.
Pai ni our talented photographer yang selalu kena bahan. Sorry Pai! :p


Part of the Malaysian family in Wollongong. Tapi separuh dah balik time ni.
Bila di perantauan, mereka ini lah keluarga, mereka jugak lah saudara. 


You know what? Part of me feels so excited that this was my last Aidilfitri abroad, apparently, another part of me says I'm going to miss this place like so badly. I really love this place, maybe not as much as I love Malaysia, but more than enough for me to call it my second home. Eh, tetiba sayu pulak bila ingat nanti dah nak balik. huhu. :(


7 comments:

farah zainal said...

Looks everyone enjoy beraya...cop cop...where's ayie??? balik? hahahahha...tahun depan halang ayie balik!

aimy said...

hello miss... everyone is wearing baju traditional...and u wearing dress??? huhuhuhu... but u look gorgeous anyway... :)

amirah said...

ein:

Ayie ngelat balik senyap2. tau-tau ja lagi 2 hari nak raya dia habaq nak balik. haha. taun depan kami takdak kat sini dah. hahaha.

amirah said...

aimy:

owh dear, mira dah gosok baju raya tapi still berkedut macam tak gosok. stressed gila! baju2 kurung lain pulak semua dah shipped balik malaysia baru-baru ni.

then i started rumbling through my closet and i found this most suitable and descent as baju raya. so there it was, red dress on the first syawal. huahuahua.

syazee syaza said...

Huyehh...gambaq ku ada di blog Mira. Fes time tuh...hihihi.... Mira thanks for the tart...sebungkus tuh akk sorg abiskan...kejap aje! sedap! Thanks!!! Thn depan mesti tak ada org nak huluq kuih tart dah...sob sob sob...

amirah said...

Kak Syaza:

No worries. kalau nak lagi nanti mira boleh bagi. tapi tinggal tart coklat je la. tart nenas dah habis licinnnn. hihihi. tahun depat akak kene buat sendiri la jawabnye. hehe. :p

farah zainal said...

hahaha ein actually dapat suspect sbb nombor m'sia ayie active! muhaha..tu ganggu2 dia..hahaha...dah agak mmg akan balik.