Wednesday, May 29, 2013

Char Koay Teow Lover

Assalamualaikum,


Hai! Harap semua sihat walafiat hendaknya. I just got back from sending my husband to the bus station, Penang Sentral. He took the earliest bus to KL this morning for his company meeting so pagi-pagi lepas solat Subuh kitorang terus keluar rumah. And surprisingly, we made it there quite early. Thanks to the Butterworth Outer Ring Road (BORR) yang banyak menjimatkan masa walaupun tol boleh tahan cekik darah. huhu.


Hmm, hari ni jom cerita pasai Char Kuey Teow (CKT) nak tak?? Maklumla baru lepas pekena CKT malam tadi. Tu yang ada mood nak bercerita pasai makanan Penang yang sedap slurpp slurpp tu hari ni. hehe. Kalau ikutkan, CKT ni ada banyak versions, tapi out of all the notable versions, the Penang style of CKT has become very famous throughout Malaysia.


And you know what, dekat Penang sendiri pun ada banyak tempat yang serve CKT yang best-best, tapi memandangkan I duduk dekat area mainland (Seberang Perai), jadinya I tau tempat yang sedap kat sebelah sini saja la. Kalau yang dekat pulau tu, mintak mahap la, memang tak tau sangat. hehe.


Kalau tanya orang belah sini, dua tempat yang paling famous tu dekat Sungai Dua dengan Permatang Pauh. Dua-dua tempat ni best and ada rasa unik yang tersendiri. Kalau tanya I suka yang mana, I personally can't tell which one that I prefer more. Senang cerita, I love both! Cuma Permatang Pauh tu is a little bit too far from my house in Kepala Batas, so I usually opt for the nearest one, CKT Sungai Dua it is! :)


CKT Sungai Dua ni famous dengan tagline Telur Ayam Di Basuh. What a very unique and confident tagline it is kan? hehe. Tempat ni sentiasa ramai orang tak kira masa. Kedai ni bukak setiap hari dari pukul 5.00 petang - 3.00 pagi dan hanya tutup pada hari Rabu. Kalau teringin nak rasa antara CKT yang best dekat area Seberang Perai ni jemput la mai sini, dekat je dengan exit Tol Sungai Dua. Antara menu yang disediakan dekat sini:


CHAR KOAY TEOW 
Kecil - RM 3.50
Besar - RM 4.50
Special - RM 5.00

NASI GORENG UDANG
RM 5.00

UDANG GORENG (1 PINGGAN)
RM 6.00


Suasana kat dalam kedai sentiasa crowded tapi jarak antara meja agak luas.
Alah, standard la tu makan kat gerai kan? :)

More crowds. Pengunjung terdiri daripada semua bangsa.
Kebersihan pun not too bad di mata I. :)


My Char Koay Teow Special. Nampak tak udang berenang-renang siap ada telur mata lagi.
Lazatttttt!! Jemput makan semua. :p


No comments: